Polecam na zimowe dni – pęczak, owoce miód to porządna dawka energii i witamin. Przepis przygotowany do 3 numeru Kotła, nie zmieścił się do magazynu ale właśnie pojawił się na kotłowym blogu.
PĘCZAK ZAPIEKANY Z OWOCAMI
Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 2
½ szklanki pęczaku
½ szklanki wody
1 szklanka mleka
2 ziarna kardamonu
szczypta soli
mieszanka owoców: maliny, truskawki, śliwki, porzeczki…
1 łyżeczka masła
1 łyżka brązowego cukru
cynamon
gałka muszkatołowa
do podania
miód, płatki migdałowe, kokosowe
Pęczak zalewamy wrzątkiem. W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli i kardamonem. Do gotującej się wody dolewam szklankę mleka, dorzucam wypłukany pęczaki łyżeczkę masła. Gotuję pod przykryciem, na średnim ogniu 25-30 minut. Po tym czasie zestawiam z ognia a na patelni rozpuszczam masło, wrzucam owoce, dodaję cukier i smażę ok 8-10 minut aż owoce zrobią się miękkie a sok trochę odparuje. Na koniec doprawiam je cynamonem i gałką muszkatołową.
Żaroodporne naczynie smaruję masłem, wykładam ugotowany pęczak (wcześniej wyciągając nasiona kardamonu). Na wierzch układam owoce i zapiekam 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Smacznego !
Idealny deser lub śniadanie 🙂
Smacznie 🙂
śliczna kompozycja! napewno równie pyszna 🙂
pęczak na słodko? nie jadłam jeszcze i szybko musze to nadrobić! 🙂