Brokuły, wędzony łosoś i mascarpone są gwarancją dobrego smaku 🙂 Ser nadaje aksamitnej konsystencji a łosoś wyrazistego słonawego smaku. Tak przygotowany makaron można podać z rukolą, bazylia z dodatkowym parmezanem … każda opcja będzie smaczna. Ja podałam skropione sokiem z cytryny z bazylią i odrobiną tartego parmezanu.
BROKUŁY Z ŁOSOSIEM W SOSIE Z MASCARPONE
1 średniej wielkości brokuł
100 g wędzonego łososia u mnie w plastrach
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
250 g serka mascarpone / 1 opakowanie
3/4 szklanki wody
1 łyżka klarowanego masła
sól morska, pieprz czosnkowy, cytrynowa przyprawa do ryb (opcjonalnie)
do podania
ugotowany makaron 2-3 gniazda grubych wstążek
bazylia, parmezan, sok z cytryny
Brokuła dzielę na cząstki, zalewam wrzątkiem, dodaję sól i gotuję ok 3-5 minut. Odcedzam, przelewam zimna wodą i zostawiam na sitku do odcieknięcia. Na patelni rozgrzewam masło na którym przesmażam pokrojoną w kostkę cebulę gdy się lekko zeszkli dodaję przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek. Na patelnię dodaję serek i wodę mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji następnie dorzucam brokuła i kawałki łososia. Doprawiam do smaku i podgrzewam jeszcze chwilę mieszam z makaronem. Podaję na ciepło skropione sokiem z cytryny, bazylią i tartym parmezanem.
Smacznego !
A ja chodzę i ostatnio usilnie się zastanawiam, co by tu dobrego zjeść… Dzięki za inspirację;)
Smacznego !
Wygląda tobaaardzo smakowicie 🙂
Uwilebiam i makaron, i brokuła 🙂