Wątróbkę drobiową zazwyczaj smażę z cebulką i jabłkiem taka propozycja jest nawet na blogu – Wątróbka z cebulą i jabłkiem. Jednak pieczona, zawinięta w wędzony boczek i nadziana suszoną śliwką jest jeszcze smaczniejsza. Jest to niewątpliwie najmniej brudząca forma przyrządzenia wątróbki, bez mąki i pryskającego tłuszczu 😉
WĄTRÓBKA PIECZONA W BOCZKU
500 g drobiowej wątróbki
250 g suszonych lub wędzonych śliwek bez pestek
18-20 cienkich plastrów wędzonego boczku / ok. 300 g
2 jabłka
1 czerwona cebula
1 biała cebul
3/4 szklanki cydru – opcjonalnie
1 łyżka oliwy do nasmarowania naczynia
sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek
Wątróbkę myję i osuszam, następnie każdy kawałek kroję na 2 części. Oprószam solą, pieprzem i majerankiem. Na plastrze boczku układam kawałek wątróbki na wierzchu śliwkę i zawijam w boczek. Śliwki można wcześniej namoczyć w wodzie lub cydrze. Tak przygotowane roladki układam w nasmarowanym olejem naczyniu.
Jabłka i cebulę kroję na duże kawałki dodaję pozostałe śliwki i mieszam z ziołami, solą, majerankiem oraz świeżo mielonym kolorowym pieprzem i rozkładam dookoła roladek. Całość podlewam cydrem w którym moczyły się śliwki i zapiekam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dól + termoobieg) przez 20-25 minut.
Podaję na ciepło z pieczywem i kieliszkiem dobrego cydru 🙂 Tak przygotowane roladki można podać również na zimno w formie imprezowej przekąski jednak w tym przypadku nie dodaję do pieczenia jabłek i cebuli, kroję je wtedy na mniejsze kawałki i układam przebite wykałaczką.
Smacznego !
Inspiracją Tependa
ale fajny pomysł:)
a można czymś innym owinąć? żeby było mniej kaloryczne:)
Można wykorzystać szynkę szwarcwaldzką lub jaką kolwiek inna chudszą wędlinę.
Anonimowy- wątróbkę zastąp szpinakiem i owiń sałatą
To nie jest smieszne, salata do pieca ? Czasami ktos ze wzgledow zdrowotnych nie moze jesc tlustego boczku.
Dlatego zaproponowałam chudszą szynkę, a na poczucie humoru czytelników nie mam wpływu 😉