bez mięsa jagody na słodko obiad obiad-na-slodko pierogi w kuchni z owocami

PIEROGI Z JAGODAMI

Gdy nie mamy ochoty na mięsne potrawy owoce lasu wyśmienicie sprawdzają się w kuchni. Kolejne sezonowe, owocowe pierogi, tym razem z jagodami których nie może zabraknąć w letnim menu. 

* pierogi z jagodami *

PIEROGI Z JAGODAMI

* ok. 35 pierogów
300 g jagód
cukier i śmietana do polania
ciasto
3 szklanki mąki
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki wrzątku
1 łyżka oliwy lub miękkiego masła



Ciasto zawsze robię z mąki, mleka rozrobionego z ciepłą wodą z dodatkiem łyżki oliwy – takie ciasto jest miękkie i elastyczne. Wyrobione ciasto rozwałkowuję, szklanką wycinam kółka, na każde nakładam łyżeczkę jagód i kleję pierogi.

* jak zrobić pierogi z jagodami *
Pierogi gotuję 3-5 minut od wypłynięcia. Ponieważ nie dodaję cukru do jagód polewam pierogi dość śmietaną wymieszaną z cukrem.

Smacznego !

* pierogi z jagodami *

proponowane posty

3 Comments

  1. Wolę pierogi "na słono" 🙂 Chociaż jagody lubię :))

  2. Zupełnie Cię rozumiem. Ja też wolę wytrawne pierogi 🙂 Owocowe robię specjalnie dla mojego męża :))

  3. o rajciu jakbym takie zjadła 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *