bez mięsa cukinia kolacja mięta obiad placki twaróg w kuchni wytrawny-obiad-wegetarianski z piekarnika

PLACKI Z CUKINII Z TWAROGIEM I MIĘTĄ

Kolejna wersja pieczonych placków z cukinii tym razem z dodatkiem twarogu i mięty. Połączenie okazało się świetnym pomysłem i co tu ukrywać chyba na razie na dalszy plan zepchnęły moje wcześniejsze Pieczone placki z cukinii 🙂

PLACKI Z CUKINII Z TWAROGIEM I MIĘTĄ
*18-20 placków
800 g cukinii
250 g twarogu
2 cebule
1 ząbek czosnku
2 jaja
25 listków mięty
2 łyżki oleju
6 łyżek mąki
pieprz, sól

Dużą cukinię obieram, usuwam pestki i ścieram na dużych oczkach w przypadku małej cukinii ścieram razem ze skórką. Startą cukinię mieszam z łyżeczką soli i odstawiam na 15-20 minut. Gdy cukinia puści sok za pomocą pieluchy tetrowej dokładnie ją odciskam.

Do cukinii dodaję rozkruszony w rękach ser, pokrojoną w kostkę cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, olej i rozbełtane jaja. Na konie dodaję posiekaną miętę doprawiam pieprzem i dokładnie mieszam.

Piekarnikową blachę wykładam papierem do pieczenia i formuje placki – 2 łyżki masy na placek. Piekę 40 minut w 170 stopniach. Najbardziej lubię same lub z jogurtem 🙂

Smacznego !

proponowane posty

2 Comments

  1. Nigdy nie piekłam w piekarniku placków… Hm…:)

  2. Można je też usmażyć na patelni ale ja po prostu nie lubi takiego smażenia. Przełamuję się w przypadku sajgonek choć pewnie kiedyś sprawdzę tez wersje pieczoną 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *