Placki są puszyste i bardzo smaczne choć z racji użytej śmietany nie należą do fit śniadań. Za to dla niejadków to porządna porcja energii 🙂 Placki można podawać pojedynczo z cukrem pudrem lub dżemem, ale ja proponuję poukładać je w stos, podgrzać i podać w formie ciasta 🙂
przepis na: PLACKI NA ŚMIETANIE
*12 placków o średnicy 15 cm
150 g mąki pszennej
4 jajka
50 g cukru
szczypta soli
olej do smażenia
200 ml dżemu porzeczkowego lub wiśniowego
dodatkowo do podania: śmietana, dżem, cukier puder
Żółtka oddzielam od białek i ucieram z cukrem na puszystą masę. Mieszam z mąką i śmietaną.
Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie łączę z ciastem.
Placki smażę na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem.
W naczyniu żaroodpornym układam placki jeden na drugim, każdy smaruję dżemem.
Na wierzchu kładę łyżkę masła. Podgrzewam przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Podaję ze śmietaną i dżemem lub posypane cukrem pudrem.
Smacznego !
Podgrzewanie w piekarniku nie jest obowiązkowe,placki są doskonałe również na zimno.