bez mięsa cukinia kolacja obiad w kuchni wytrawny-obiad-wegetarianski z piekarnika

PIECZONE PLACKI Z CUKINII

Dietetyczne bo nie smażone na tłuszczu i do tego bardzo smaczne. Polecam każdemu kto nie jada placków dlatego, że obciekają tłuszczem,. Przygotowane w piekarniku smakują inaczej, nie są tak chrupiące ale zdecydowanie mniej kaloryczne 🙂
placki z cukinii
placki z  cukinii
Pomysł na pieczenie placków znalazłam na stronie Fuchsi, przepis zmodyfikowałam dla swoich potrzeb 🙂

PIECZONE PLACKI Z CUKINII

*18 placków
1 duża cukinia (1 kg po obraniu i usunięciu nasion)
2 marchewki
1 cebula
2 łyżki pietruszki
2 jaja
6 czubatych łyżek mąki
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

Cukinie ścieram na tarce, mieszam z łyżeczką soli i odstawiam na 15-20 minut. W między czasie ścieram marchew i cebulę. Do startych warzyw dodaję pietruszkę i jaja oraz bardzo dokładnie odciśniętą z soku cukinię (używam do tego tetrowej ściereczki). Doprawiam do smaku solą, pieprzem i mieszam z mąką. 
Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładam ok. 1,5 łyżki ciasta na placek, piekę 35-45 minut w 180 stopniach. Można podawać z sosem mięsnym, zjeść solo lub tak jak tym razem u nas z tartymi ogórkami doprawionymi czosnkiem i koperkiem z dodatkiem jogurtu greckiego.
Smacznego !

p.s. po waszych komentarzach i kolejnych próbach wydłużyłam trochę czas pieczenia ale trzeba pilnować bo z doświadczenia wiem, że piekarniki różnie pracują.

proponowane posty

13 Comments

  1. Ja dotychczas smażyłam placki na bardzo małej ilości łuszczy, ale nie wpadłam na to, by je zapiec. Następnym razem wykorzystam Twój pomysł, bo po zdjęciach widać, że te placki są równie smaczne 🙂

  2. Kapitalne! Chyba nawet lepsze niz smazone, ktore tez bardzo lubie.

  3. Anonimowy says:

    Własnie się pieką, nie mogę się doczekać! Dziękuję za przepis! 🙂
    Ulla

  4. Anonimowy says:

    Dziewczyny, musiałam je zeskrobać z papieru… buuu… Co zrobiłam źle?
    Ulla

  5. Przypaliły się czy nie upiekły i rozwaliły ?

  6. Anonimowy says:

    zamiast 6 daj 9łyżek mąki i 5 łyżek oliwy.

  7. Anonimowy says:

    Niestety, także musiałam zeskrobać z papieru do pieczenia. Cukinię mocno odsączyłam, a mimo to się przykleiły (tak jakby papier chciał wszystko wchłonąć)….
    madzia

  8. Anonimowy says:

    ale czas pieczenia jest nieprawdziwy. Po 35 min placki są surowe. Realny czas pieczenia jest o wiele dłuższy, a placki średnie bo smażone są o wiele lepsze tylko niestety bardziej kaloryczne.

  9. Ostatnio piekłam placki cukiniowe bardzo podobne ale z dodatkiem białego sera, Piekłam je 40 minut w 180 stopniach i wyszły super. Nie wiem z czego wynika, że nie wszystkim się udają ale obiecuję po powrocie zrobię jeszcze raz i dokładnie wszystko sprawdzę i dopiszę ewentualne uwagi !

  10. Anonimowy says:

    też miałam wrażenie, że po 35 min placki były surowe w środku a tylko upiekła się skórka. Musiałam proces przedłużyć. Dobrze jest do ciasta dodać czosnek, jeśli nie planujemy ich polewać żadnym sosem zawierającym tę przyprawę. Mimo wszystko uważam, że jak na alternatywę smażenia takie pieczone są bardzo dobre. Daję je również mojemu 2-latkowi. Smażonych bym nie podała. Planuję dzisiaj powtórzyć te placki ale część zrobię z pietruszką i czosnkiem a część z miętą.

  11. Pyszne. Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem ( łącznie z sosem jogurtowym) i wyszły idealne 🙂

  12. Super 🙂 Ja ostatnio usmażyłam placki z cukinii z twarogiem wędzonym – pyszne. Przepis się pisze 🙂

  13. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *