Kilka propozycji tej włoskiej tortilli znajdziecie już na blogu. Tym razem wersja makaronowa, przepis był przygotowany na konkurs ale ilość obowiązków trochę mnie przerosła i nie zdążyłam… Jest bardzo sycąca i jak ogromną część moich przepisów i ten można spakować do pracy 😉
FRITTATA MAKARONOWA 5 SERÓW
4 gniazdka makaronu wstążki – np Czaniecki gniazdko 1
6 jaj
2 łyżki sera ricotta
50 g startego sera gouda
2 łyżki startego sera grana padano
25 g pokrojonego w kostkę sera feta
2 garście startego sera mozzarella
łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz
2 łyżki klarowanego masła
Makaron gotuję wg przepisu na opakowaniu, odcedzam. Na patelni rozpuszczam masło dodaję makaron i smażę dość długo, tak aby makaron w części zrobił się chrupiący.
W między czasie rozbełtuję jajka z solą, pieprzem i ziołami. Dodaję fetę, ricottę, goudę i grana padano (mozzarellę zostawiam na później). Podsmażony makaron zalewam masą jajeczno-serową, przez chwilę drewniana łyżką zagarniam ją do środka aby mogła spłynąć na zewnątrz. Smażę pod przykryciem aż wierzch będzie prawie ścięty.
Następnie zsuwam frittatę na duży talerz, przykrywam patelnią i odwracam. Wierzch posypuję startą mozzarellą przykrywam i zostawiam jeszcze przez chwilę na ogniu, tak aby ser się rozpuścił. Podaję z lekką sałatką.
Smacznego !
pysznie:)