Kolejna propozycja do lunchboxa, zastępstwo kanapek i na pewno równie dobrze sprawdzi się w dziecięcym tornistrze. Zazwyczaj przygotowywane na słodko ale już wiem, że od dziś w słonej wersji będą się pojawiać częściej. Już myślę nad kolejnymi połączeniami smaków 😉 Jeżeli masz możliwość podgrzania to polecam włożyć je na 20-30 sekund do mikrofalówki … z kefirem pyszne !
WYTRAWNE MUFFINY Z SZYNKĄ I SERAMI
*12 sztuk
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
2 jajka
150 g szynki
100 g żółtego sera
125 g mozzarelli / jedna kulka
100 g masła
1 łyżka klarowanego masła
2 cebule dymki
½ łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka musztardy francuskiej
Masło rozpuszczam i odstawiam do ostygnięcia. Szynkę i mozzarellę kroję w kostkę, ser ścieram na tarce lub jeżeli mam w plastrach drobno kroję. Posiekaną dymkę podsmażam na maśle klarowanym.
Do większej miski przesiewam mąkę dodaję proszek do pieczenia i sól. Mieszam z szynką i serami. Jajka roztrzepuję z mlekiem i musztardą, wlewam do mąki. Równocześnie dodaję też masło i podsmażoną cebulkę. Całość mieszam łyżką niezbyt dokładnie. Ciasto powinno być grudkowate.
Tak przygotowaną masę nakładam do wyłożonej papilotkami lub nasmarowanej masłem blaszki do muffinek. Piekę 30 minut w 180 stopniach, ciasto nie rośnie bardzo wysokie więc spokojnie można nałożyć całe foremki.
Smacznego !
Wyglądają bardzo smacznie. 🙂
Bardzo apetyczne muffinki, lubię takie wytrawne wypieki 🙂