To jeden z najczęściej pieczonych w Chacie chlebów. Jest bardzo prosty, na drożdżach. Ma przyjemnie chrupiącą skórką i mięciutkie wnętrze. Ciasto musi mieć czas na wyrośnięcie i tego się nie przeskoczy ale poza tym to kilkanaście minut prac ręcznych. A jak kiciuś pomoże to ręce pobrudzimy dopiero formując bochenek 🙂 A jaki efekt !
przepis na chleb |
Zapach chleba po Chacie roznosi się dzięki pomysłowi Joanny z bloga Grunt To Przepis .
Poniższy przepis na chleb zawiera mąkę pszenną ale robiłam również z mąki pszennej mieszanej 1:1 z żytnią.
PRZEPIS NA CHLEB Z NACZYNIA
składniki na chleb pieczony w naczyniu
25 g świeżych drożdży lub 7g instatnt
1 łyżeczka cukru
2 szklanki ciepłej wody (nie gorącej)
750 g mąki
2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
Rozkruszone drożdże zasypuję cukrem, zalewam 1 szklanką cieplej wody. Dodaję 2 łyżki mąki, mieszam i odstawiam w cieple miejsce na 10-15 minut.
W przypadku drożdży instant pomijamy ten krok, drożdże mieszamy z wodą i cukrem.
W przypadku drożdży instant pomijamy ten krok, drożdże mieszamy z wodą i cukrem.
Mąkę mieszam z solą, dodaję zaczyn, drugą szklankę cieplej wody, oliwę i wyrabiam ciasto. Przykrywam folią i odstawiam na noc do lodówki. Ciasto sporo zwiększa objętość, miska musi być spora.
Kolejnego dnia rano – na oprószony mąką blat wykładam ciasto, wyrabiam kilka razy a jeżeli bardzo się klei podsypuję delikatnie mąką. Formuję chleb, przykrywam ściereczka i zostawiam na 30 minut.
jak upiec chleb |
Do piekarnika wstawiam naczynie żaroodporne z pokrywką, ustawiam na 220 stopni. Wyciągam naczynie z rozgrzanego piekarnika, zmniejszam temperaturę do 200 stopni. Chleb przekładam do gorącego naczynia, przykrywam i wstawiam do piekarnika na 35 minut. Po tym czasie zdejmuję pokrywkę i dopiekam kolejne 20-25 minut. Upieczony chleb odparowuje na kratce.
Druga opcja, która bardzo dobrze sprawdza się w tygodniu pracy : Wieczorem odmierzam składniki, rano pomiędzy myciem zębów a ubieraniem i ogarnianiem młodego – przygotowuję ciasto. Odstawiam do lodówki a po powrocie do domu piekę i rano mam świeży chlebek.
Smacznego !
przepis na chleb |
Chleb można upiec bez wstawiania go do lodówki, należy wówczas odstawić go w ciepłe miejsce na 2-3 godziny co jakiś czas odgazować – jednak wystający w ten sposób krócej trzyma świeżość.
Wspaniały bochen 🙂
Dziękuję, zakochałam się w tym chlebie.
Monia, jesteś NIEMOŻLIWA!!!))…dlaczego ja tak późno tę Chatę odkryłam;-) Pzdr
Cieszę się, że w końcu znalazłaś mój mały domek 🙂 Jest sporo do nadrobienia.
Zamieniłam mąkę pszenną na żytnią i chleb wyszedł pyszny. Przepis jest doskonały jeśli chodzi o proporcje. Kolejny bochenek mam zamiar upiec z mąki pszennej 🙂