biszkopt ciasta-desery jabłka owocowe-wypieki-desery w kuchni z owocami

CIASTO BISZKOPTOWE Z JABŁKAMI

Szybciutkie, lekkie i słodkie ciasto, na przełamanie słodyczy polecam użyć kwaskową odmianę jabłek. Antonówka, Gloster, Jonagold, Lobo, Reneta czy stara polska odmiana Papierówka będą idealne. Ciasto nie zawiera proszku do pieczenia, nie ma rosnąć tylko się zapiec. Dzięki temu nie jest suche a na wierzchu tworzy się delikatna, chrupiąca warstwa.
Przygotowanie zajmuje tyle co nagrzanie piekarnika a jak goście usiądą do kawy, podasz ciepłe ciasto 🙂
Ciasto biszkoptowe z jabłkami
Ciasto biszkoptowe z jabłkami

PRZEPIS NA CIASTO BISZKOPTOWE Z JABŁKAMI

składniki na ciasto biszkoptowe z jabłkami  – forma 20×20 cm
2 jajka
1/3 szklanki cukru
1 łyżka oleju
1/2 szklanki mąki
3 jabłka
1 łyżka masła
1 łyżka kaszy manny
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka płatków migdałowych

Jabłka obieram ze skórki, usuwam gniazda i kroję w ósemki.

Formę smaruję masłem i obsypuję kasza manną.

Jabłka układam w formie i oprószam je cynamonem.

Jajka ucieram na białą masę z cukrem, miksując dodaję olej.

Dodaję mąką i krótko mieszam.

Powstała masą zalewam jabłka, posypuję płatkami migdałów. 
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. 
Piekę 25-30 minut.

Ciasto biszkoptowe z jabłkami
Jabłka w biszkopcie
Smacznego !

proponowane posty