dynia porady przepis podstawowy w kuchni

JAK ZROBIĆ PUREE Z DYNI

Puree z dyni robi się bardzo prosto. Wiem, że jest kilka różnych sposobów, ja osobiście puree przygotowuję tylko w piekarniku. Wydaje mi się, że nie ma prostszej metody – bez obierania, bez wysiłku. Pokrojoną na części dynię wstawiam do piekarnika a później łyżką wyciągam ze skórki i mrożę. 

Z puree z dyni można przygotować wiele dań na blogu znajdziecie przepisy na zupy, kluseczki dyniowe, kawę z dynią oraz ciasta. Dynia jest niskokaloryczna, pozwala oczyścić organizm z toksyn. Polecam przygotować zapas i korzystać z jej zalet cały rok.

puree z dyni
puree z dyni
Dynie kroję na duże kawałki, usuwam pestki, układam na blasze do pieczenia.
Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni – 45-60 minut. 
Patyczkiem sprawdzam czy jest miękka. 
Następnie łyżką ściągam ze skórki miąższ. 

Wyjątkiem jest dynia Hokkaido – jej skórka jest jadalna i pyszna !

puree z dyni
jak zrobić dyniowe puree
Tak przygotowana dynia to podstawa wielu moich dań – zupy, kluski, ciasta. 
Puree z pieczonej dyni porcjuję w woreczki i mrożę.
Przygotowanie dania zajmuje mi później chwilkę 🙂

Smacznego !

Zobacz przepisy na dania z puree z dyni

Zupa dyniowa z pomidorami

Ciasto dyniowe z Orzechami

Piernikowy Torcik z Dynia

przepisy z dyni

proponowane posty

2 Comments

  1. Zawsze robię puree z dyni. Nadaje się do wielu rzeczy.:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

  2. Ja poza sezonem głównie wykorzystuje do przygotowania zup które uwielbiamy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *