Przyszedł czas na jabłka, najsmaczniejsze, proszące wręcz zjedz mnie, właśnie mnie. Na bok odchodzą winogrona, borówki czy maliny a na cytrusy jeszcze nie czas. Teraz jest czas jabłek !
Po pierwsze bułeczki, domowe, drożdżowe, pyszne. Pachnące jabłkami, cynamonem i jesienią.
Rzadko ostatnio piekłam. Wiktor uwielbia słodkie bułki z owocami. Mamy taki rytuał w poniedziałek po basenie zawsze dostaje bułę, zazwyczaj kupną ale mam plan aby jest częściej przygotowywać domowe, na takie właśnie poniedziałki. Jest więc szansa, że będzie ich na blogu więcej 🙂
* bułeczki z jabłkami * |
BUŁECZKI Z JABŁKAMI
*12 sztuk
zaczyn
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
3/4 szklanki ciepłego mleka
2 łyżki mąki
ciasto
500 g mąki
1/2 szklanki cukru
2 jajka
75 g masła
3 łyżki oleju
nadzienie
5 jabłek
1/3 szklanki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sok z 1/2 cytryny
dodatkowo: 1 jajko
Pokruszone drożdże zasypuję cukrem, dodaję ciepłe mleko oraz mąkę. Mieszam dokładnie, przykrywam folią i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce.
Do misy miksera wsypuję mąkę i cukier. Dodaję rozczyn i zaczynam powoli wyrabiać, po chwili dodaję jajka a następnie rozpuszczone, schłodzone masło. Po ok 5 minutach gdy ciasto jest prawie gotowe dolewam po jednej łyżce oleju. Wyrabiam aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Ciasto w taki sam sposób można wyrobić ręcznie, wydłużając jedynie czas.
Gotowe ciasto przykrywam i odstawiam na 1,5 godziny w ciepłe miejsce, ciasto powinno podwoić swoja objętość.
* nadzienie do drożdżowych bułeczek * |
Obieram jabłka, usuwam gniazda nasienne i kroję w grubą kostkę. Pokrojone umieszczam w garnku z grubym dnem, mieszam z cukrem, sokiem z cytryny oraz cynamonem. Duszę pod przykryciem 10 minut, tak aby jabłka puściły trochę soku, ale nadal były mocno wyczuwalne kawałki.
Mąkę rozpuszczam w 3 łyżkach wody, wlewam do jabłek, mieszam. Zagotowuję i odstawiam do ostygnięcia.
* formowanie bułeczek z jabłkami * |
Ciasto przekładam na stolnicę , formuję wałek i dzielę go na 12 części. Na podsypanej maka stolnicy każdy kawałek ciasta rozwałkowuję. Prawą połowę przekrawam w paseczki, na lewej układam łyżkę nadzienia. Zaczynając od lewej strony zwijam bułeczkę w rulonik (końce nie muszą być zamknięte).
* bułeczki z jabłkami * |
Tak przygotowane bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem, przykrywam ściereczką i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce do napuszenia. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Bułeczki smaruję rozbełtanym jajkiem, wstawiam do piekarnika i piekę 15-20 minut.
Smacznego !
* najlepsze słodkie bułeczki * |
Bułeczki można na drugi dzień podgrzać 5 w piekarniku nagrzanym do 120 stopni, ciepłe są najlepsze 🙂
* bułeczki pełne jabłek * |
Są cudowne! Ach ten jabłkowy środek <3
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Piękne Ci wyszły!:)
Bułeczki zwijasz od prawej pociętej czy od lewej na której leżą jabłka? Pytam, ponieważ wydaje mi się, że nastąpiła omyłka . Jak zacznę od paseczków to nie będzie ich widać bo wejdą w srodek.Ale może źle zrozumiałam 🙂
Masz rację od lewej oczywiście ! Pocięte paseczki są na wierzchu, dziękuję i już poprawiam.
Dziękuję za szybką odpowiedź 🙂 pozdrawiam, życzę dalszych sukcesów w tworzeniu bloga (zaglądam często) i czekam na nowe inspiracje :-).
Dziękuję 🙂
Taki czas, jabłeczniki, ciastka, bułeczki pachą cynamonem 🙂
Mniam…wyglądają bardzo apetycznie i na pewno wypróbuję! Dzięki, że pokazujesz cały proces krok po kroku, z taką instrukcją łatwiej zrobić i zawinąć:)))
Dzieki za miłe słowa. Polecam są pyszne, chłopaki uwielbiają !
Super, zrobiłam ze śliwkami (3 w bułeczce) oprószonymi cynamonem i maką ziemniaczaną, rewelacja!
Upiekłam wczoraj, są bardzo smaczne, drożdżowe, ale delikatnie maślane. Urzeka mnie bardzo ich wyglad! W tak prosty sposób powstaje tak estetyczna forma. Dzięki za przepis 🙂
Ze slwikami musza byc pyszne ! świetny pomysł