Dziś Międzynarodowy Dzień Kawy, a że nie wyobrażam sobie dnia bez kawy świętuję 🙂 Zazwyczaj jest to po prostu kawa sypana/rozpuszczalna z mlekiem ale czasami uda mi się wyczarować jakieś cudo. Jesiennie, aromatycznie …
KAWOWO – DYNIOWO
* 2 kawy
1/2 szklanki puree z pieczonej dyni
3/4 szklanki mleka
2 łyżeczki miodu
1 płaska łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
4 łyżki wody/mleka
3 czubate łyżki mascarpone
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Puree z dyni, mleko, miód i przyprawy korzenne blenduję na gładką masę, przekładam na garnuszka i zagotowuję cały czas mieszając. Odstawiam na czas przygotowania masy kawowej. Wodę podgrzewam w rondelku dodaję kawę i mascarpone. Cały czas podgrzewając na małym ogniu mieszam energicznie aby serek się rozpuścił i delikatnie spienił.
Do szklanek wlewam masę korzenną a na wierzch kawową. najlepiej smakuję gdy długa łyżeczką sięgamy z dna mieszając ze sobą słodka i aromatyczną dynię z gorzka kawą.
Uwielbiam taką!
Jaki piękne zdjęcie 🙂 Wpadłabym do Ciebie na kawę 😀
Zapraszam dyni ci u nas dostatek 🙂