Efektowna przystawka a przy tym smaczna i sycąca. A co ważne warzywa można komponować indywidualnie od upodobań i dostępności. Cukinia, kolorowe papryki czy ziemniaki tez na pewno smacznie się skomponują. Proponuję poeksperymentować także z różnymi smakami serków 🙂
GRILLOWANE WARZYWA Z TWAROGIEM I PESTO
* 5 porcji
1 bakłażan
2 pomidory
5 pieczarek
1 czerwona cebula
marynata
oliwa
ocet balsamiczny
musztarda francuska
cukier
1 opakowanie Almette z kolorowym pieprzem
50 g serka feta
2 łyżeczki zielonego pesto
4-5 łyżeczek oliwy
kolorowy pieprz do dekoracji
ciabatta do podania
Wybierając bakłażana należy zwrócić uwagę aby owoce były dojrzałe o ciemnym, jednolitym kolorze skórki i poddającym się naciskowi miąższu. Jeżeli bakłażan jest niedojrzały czy gorzki w smaku należy go przed zamarynowaniem posolić, odstawić na 15-20 minut a następnie delikatnie spłukać i osuszyć.
Warzywa kroję w grube plastry, układam w naczyniu każdą warstwę przelewając marynatą. Odstawiam do lodówki na minimum 30 minut. Warzywa układam na grillu nastawionym na minimum i powoli grilluję zajęło mi to ok 25 minut. Serki mieszam ze sobą i nakładam do rękawa cukierniczego.
Na talerzu układam plaster bakłażana na który wyciskam warstwę serka. Następnie pomidor, ponownie serek, cebula, serek i pieczarka kapeluszem do dołu. Na górę wyciskam odrobinę serka na koniec polewam pesto wymieszanym z oliwą. Podaję ozdobione kolorowym pieprzem i kawałkiem grillowanej ciabatty.
Smacznego !
Te piramidki wyglądają prześlicznie 🙂
podane po prostu rewelacyjnie 🙂