Pasta z soczewicy to doskonałe urozmaicenie naszych kanapek. Można podać ją jako smarowidło do pieczywa. Wystarczy dodać trochę więcej oliwy i otrzymamy dip do nachosów na imprezę.
ZIELONA PASTA Z SOCZEWICY
Rodzaj potrawy: wegetariańska
Czas przygotowania: 5 minut + 40 minut gotowanie
Liczba porcji: słoiczek 300 ml
1/2 szklanki (120 g) zielonej soczewicy
½ awokado
30 g szpinaku
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki oleju z pestek dyni lub oliwy z oliwek
½ łyżeczki płatków chilli
sok z ½ cytryny + 1 łyżka do gotowania
sól do smaku
Wypłukaną soczewicę zalewam szklanką wody, dodaję 1 łyżkę soku z cytryny i gotuję do miękkości. Zajmuje mi to ok 40 minut. Ugotowaną, wystudzoną soczewicę blenduję razem z pozostałymi składnikami na gładką pastę. Podaję do chleba.
Smacznego !
lubię takie pasty a kolor ma extra!
Soczewica po ugotowaniu jest lekko brązowa, żeby była smakowicie zielona trzeba zmiksować ją z zieleniną 🙂