biało-czerwoni ciasta-desery czereśnie deser na słodko owocowe-wypieki-desery twaróg w kuchni

CZEREŚNIOWE SERNICZKI

Miało być biało-czerwono a wyszło jak wyszło … * EURO 2012 (mecz Polska – Czechy)


CZEREŚNIOWE SERNICZKI
*4 pucharki
BIAŁY
400g twarogu sernikowego
50ml wrzątku
1 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki cukru pudru

Żelatynę rozpuszczam we wrzątku. Ser mieszam z cukrem pudrem i rozpuszczoną żelatyną. Przekładam do pucharków tak aby w każdym ser zajmował połowę i wkładam do lodówki do stężenia ok. 10-15 minut.


CZERWONY

500g wydrylowanych czereśni
50g cukru
sok z połowy cytryny
50ml wrzątku
1 łyżeczki żelatyny

Czereśnie przesmażam z cukrem i sokiem z cytryny aż owoce puszczą sok i zrobią się miękkie (ok. 20 minut). Dodaję rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i odstawiam do ostudzenia, co jakiś czas mieszam żeby nie stężało.

Jak masa serowa zastygnie dodaję do pucharków drugą, czereśniową warstwę i ponownie odstawiam do lodówki. Gdy deser stężeje polewam pucharki wrzątkiem i wykładam na talerzyk można też podawać bezpośrednio w pucharkach, deser w barwach Monako czy Indonezji 🙂
Smacznego !

proponowane posty

1 Comment

  1. są piękne!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *