Szybka, minimalistyczna tarta. Jej wiosenna forma nawet Wiktora skusiła do zjedzenia pomidorków 🙂
POMIDORKI CHERRY W SEROWYM CIEŚCIE FRANCUSKIM
1 opakowanie ciasta francuskiego
6 dużych plastrów sera żółtego
1 jajo
1 płaska łyżka mascarpone
150 g pomidorków cherry
szczypiorek
sól morska, pieprz kolorowy
Piekarnik nastawiam na 200 stopni. Jajko roztrzepuję z serkiem, odrobiną soli i pieprzu. Ciasto kroję na 3 prostokąty, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie zawijam brzegi. Na każdym kawałku układam po 2 plastry sera i całość smaruję rozbełtanym jajkiem. na wierzchu układam szczypiorek i przekrojone na połówki pomidorki.
Wkładam do nagrzanego piekarnika na 10 minut, zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę kolejne 12-15 minut. Przed podaniem oprószam jeszcze świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i solą.
Smacznego !
O mniam, to zdecydowanie coś dla mnie 🙂 Nie oparłabym się 🙂
Pychota 🙂
bardzo fajny pomysł!
Piękne. Niczym namalowane. I smaczne jeszcze pewnie
Jak obrazek! Piękne! Aż szkoda zjadać 🙂