baba chałwa ciasta ciasta-desery na słodko polewa w kuchni Wielkanoc z piekarnika

WIELKANOCNA BABA Z CHAŁWOWO-KAWOWA POLEWĄ

Nadal nadrabiam … pierwszy raz piekłam babę ! Wyszła pyszna i prezentowała się pięknie, na pewno na stałe wejdzie do mojego wielkanocnego menu. Do wykorzystania już … za rok 🙂


WIELKANOCNA BABA Z CHAŁWOWO-KAWOWA POLEWĄ
* forma z kominem 23 cm
ciasto
4 jaja (w temperaturze pokojowej)
200 g masła
1 cytryna
2/3 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka masła i bułka tarta lub kasza manna do przygotowania formy

polewa
80 g chałwy kakaowej
2 łyżki śmietany 30 %
1 mała łyżeczka kawy rozpuszczalnej
do dekoracji suszony kokos

Formę smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Cytrynę dokładnie myję, sparzam a następnie ścieram skórkę i wyciskam sok. Masło roztapiam dodaję skórkę i sok z cytryny. Piekarnik nastawiam na 170 stopni. 
Do małej miseczki przesiewam mąki i mieszam z proszkiem do pieczenia. W większej misce razem z cukrami ubijam jajka na puszystą masę. Do ubitych jajek dodaję mąki z proszkiem i miksuję na wolnych obrotach do połączenia się składników. Do masy dodaję masło z cytryną i mieszam na jednolitą masę którą przelewam do formy i piekę przez 40 minut (do suchego patyczka). Upieczoną babę odstawiam do ostygnięcia. 
Wszystkie składniki polewy umieszczam w małym rondelku i podgrzewam na malutkim ogniu cały czas mieszając. Gdy chałwa się rozpuści a masa stanie się gładka, polewa jest gotowa. Dopiero gdy ciasto jest całkowicie wystudzone dekoruję je polewą i kawałkami kokosa. 


Smacznego !

Inspiracja: Kwestia Smaku

proponowane posty

1 Comment

  1. Ja uważam, że babka to wypiek uniwersalny, na każdą porę 🙂 Twoja prezentuje się pięknie 🙂

Comments are closed.