Połączenie może odrobinę nietypowe ale ja uwielbiam łączyć ze sobą różne smaki, konsystencje, temperatury. To jest jedna z takich propozycji, bób, słodkie truskawki w sosie balsamicznym ze słonym serkiem na chrupiącej ciepłej grzance. Sąsiedzi którzy pomagali mi po sesji zjeść przygotowane grzanki byli zachwyceni i nie mogli się nadziwić, że to tak fajnie ze sobą gra 🙂
Zapraszam do lektury 12 numeru magazynu Kocioł, w którym oprócz tego przepisu znajdziecie wiele innych propozycji z bobem w roli głównej.
* bruschetta z bobem i truskawkami * |
BRUSCHETTA Z BOBEM I TRUSKAWKAMI
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 6 porcji
350 g młodego bobu
300 g truskawek
3 łyżki oliwy
3 łyżeczki miodu
3 łyżki octu balsamicznego
200 g sera typu feta
1 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
½ łyżeczki ziół prowansalskich
bułka weka lub bagietka
oliwa
sałata, natka pietruszki, pieprz – do podania
* grzanki z bobem * |
Bób wrzucam na wrzącą się, osoloną wodę, gotuję 10 minut. Odcedzam i obieram ze skórek.
Oliwę, ocet i miód wlewam do słoiczka, zakręcam i potrząsam do połączenia się składników.
Umyte truskawki kroję na kawałki, mieszam z bobem i przygotowanym sosem.
* bób z truskawkami * |
Bułkę kroję na grube kromki, polewam oliwą i grilluję lub opiekam na rumiano.
Ser rozgniatam z jogurtem mieszam sokiem z cytryny i ziołami.
Chrupiące pieczywo smaruję serkiem, układam plastry sałaty i bób z truskawkami.
Posypuję natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego !
* bruschetta z bobem i truskawkami * |
Smacznie! 🙂