Ziemniaki najczęściej podaję jako dodatek do obiadu ale równie dobrze sprawdzają się w roli głównej. Dziś ziemniaki zapiekane z boczkiem i cebulą, w „chłopskim” wydaniu. Nawiasem mówiąc u mojego syna widać wielkopolskie korzenie – pyry smakują mu niemal pod każdą postacią 🙂
ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z BOCZKIEM I CEBULĄ
6 średniej wielkości ziemniaków
150 g wędzonego boczku
2 cebule
50 g sera żółtego
1 łyżka oleju do smażenia
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Ziemniaki myję i gotuję w osolonej wodzie, następnie odstawiam do ostygnięcia. W między czasie podsmażam boczek i cebulę. Ostudzone ziemniaki przekrawam wzdłuż na połowę i łyżką wydrążam środek. Wydrążonego ziemniaka kroję na małe kawałki i mieszam z podsmażonym boczkiem i cebulką. Farsz doprawiam solą, pieprzem i ziołami. Układam na ziemniakach i posypuję startym żółtym serem.
Zapiekam w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez 20-25 minut. Podaję z jogurtem naturalnym, posypane szczypiorkiem.
Smacznego !
p.s. do zapiekania w mundurkach najlepiej wybierać ziemniaki z cienką, młodą skórką.
Prosty, a do tego taki niebanalny przepis. 🙂
Pycha, pycha i jeszcze raz pycha! 🙂
Dziś zrobiłem, wyszło rewelacyjnie smaczne. Polecam.
Rewelacja, wszyscy się niemi zachwycają
Dziękuję za przypomnienie tego przepisu 🙂 Dawno nie sięgałam po ziemniaki a warto 🙂