boczek cebula kolacja obiad po polsku w kuchni z piekarnika ziemniaki

ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z BOCZKIEM I CEBULĄ

Ziemniaki najczęściej podaję jako dodatek do obiadu ale równie dobrze sprawdzają się w roli głównej. Dziś ziemniaki zapiekane z boczkiem i cebulą, w „chłopskim” wydaniu. Nawiasem mówiąc u mojego syna widać wielkopolskie korzenie – pyry smakują mu  niemal pod każdą postacią 🙂 

ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z BOCZKIEM I CEBULĄ
6 średniej wielkości ziemniaków
150 g wędzonego boczku
2 cebule
50 g sera żółtego
1 łyżka oleju do smażenia
sól, pieprz, zioła prowansalskie

 

Ziemniaki myję i gotuję w osolonej wodzie, następnie odstawiam do ostygnięcia. W między czasie podsmażam boczek i cebulę. Ostudzone ziemniaki przekrawam wzdłuż na połowę i łyżką wydrążam środek. Wydrążonego ziemniaka kroję na małe kawałki i mieszam z podsmażonym boczkiem i cebulką. Farsz doprawiam solą, pieprzem i ziołami. Układam na ziemniakach i posypuję startym żółtym serem. 
Zapiekam w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez 20-25 minut. Podaję z jogurtem naturalnym, posypane szczypiorkiem. 

Smacznego !

p.s. do zapiekania w mundurkach najlepiej wybierać ziemniaki z cienką, młodą skórką.

proponowane posty

5 Comments

  1. Prosty, a do tego taki niebanalny przepis. 🙂

  2. Pycha, pycha i jeszcze raz pycha! 🙂

  3. Dziś zrobiłem, wyszło rewelacyjnie smaczne. Polecam.

  4. Rewelacja, wszyscy się niemi zachwycają

  5. Dziękuję za przypomnienie tego przepisu 🙂 Dawno nie sięgałam po ziemniaki a warto 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *