bez mięsa na słodko obiad obiad-na-slodko truskawki w kuchni

PIEROGI Z TRUSKAWKAMI

Łukasz mówił o pierogach od kiedy zaczęły się truskawki. Teraz już się kończą więc w ostatnim momencie zmobilizowałam się i są ! Pyszne, czerwcowe, owocowe pierogi – jeżeli jeszcze nie jedliście radzę się pośpieszyć truskawki już powoli znikają.

PIEROGI Z TRUSKAWKAMI
* ok 40 niedużych pierogów
ok. 400g truskawek (20 dużych lub proporcjonalna ilość mniejszych)
ciasto

2 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki wrzątku
1 łyżka oliwy

Do mleka dodaję wodę i oliwę. Wsypuję do miski mąkę, dodaję rozrobione mleko i wyrabiam ciasto. Gotowe ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Proporcje są elastyczne ze względu na różne wchłanianie wody przez mąkę.

Ciasto cienko rozwałkowuję i szklanką wycinam kółeczka na których układam po połówce dużej lub jedną małą truskawkę. Lepię pierogi i wrzucam na wrzącą wodę, gotuję na średnim ogniu ok.3-5 minut od ponownego zagotowania wody. Pierogi podaję polane śmietaną i posypane cukrem.

Smacznego !

proponowane posty

5 Comments

  1. Uwielbiam pierogi! aż ślinka cieknie 😉

  2. Uwielbiam pierogi z owocami.
    Jutro planuję zrobić z jagodami:)

  3. Wprawdzie wole wytrawne pierogi, ale moj Mezczyzna na pewno by sie na takie polasil!

  4. Maggie ja też wolę wytrawne! Te zrobiłam dla Łukasza, teraz przebąkuje coś o jagodach … 🙂

  5. piękne zdjęcia, niczym z domowego obiadu…. Zapraszam do mnie http://nymuffin.blogspot.com/2014/06/dumplings-with-strawberries-pierogi-z.html#.U63CXUB9kY4 również pierogi na tapecie 😀 Pozdrawiam NEW YORK MUFFIN

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *