To jedna moich ulubionych jesiennych surowych sałatek 🙂 Do przygotowania jej używam zazwyczaj tradycyjnej odmiany pekinki, tym razem sięgnęłam po czerwoną bo jest niesamowicie fotogeniczna.
Sałatkę podaję jako samodzielne danie, jest bardzo sycąca i smaczna. Chrupiąca kapusta z kukurydzą, paluszkami surimi i sosem czosnkowym. W zależności od zawartości lodówki dodaję ogórka kiszonego i pokrojonego w plasterki pora.
przepis na: KAPUSTA PEKIŃSKA Z SURIMI I KUKURYDZĄ
1 średniej wielkości kapusta pekińska
150 g paluszków surimi
100 g (1/2 puszki) kukurydzy konserwowej
4 ogórki kiszone lub konserwowe *opcjonalnie
1/2 białej części pora *opcjonalnie
sos
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 mały ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
szczypta cukru
sól, pieprz
Kapustę szatkuję, paluszki kroję na nieduże kawałki. Dodaję odcedzoną kukurydzę.
Łączę ze sobą składniki na sos i mieszam z kapustą.
Podaję od razu, ale kolejnego dnia jest równie smaczna.
Smacznego !
Świetny pomysł! 🙂
Dziękuję, sałatka jest pyszna. Powstała spontanicznie i została ze mną na stałe 🙂
Na pewno ją zrobię, bo wygląda bardzo fajnie 🙂 Muszę ją przetestować! Pozdrawiam!