bez mięsa jednogarnkowe na szybko na zdrowie obiad por w kuchni zupa-krem zupy

KREMOWA ZUPA Z PORÓW

Prosta, niedroga i zaskakująco smaczna… próbowałam, próbowałam i prawie całą zjadłam 🙂 Udało się na szczęście trochę uratować i zrobić zdjęcia. Smakuje równie dobrze podana z wędzonym łososiem i koperkiem jak i grzankami z razowego chleba. 

KREMOWA ZUPA Z PORÓW
400 g białych części porów / 3 duże sztuki
1 cebula
500 ml bulionu
1/2 szklanki śmietany 30%
1 żółtko 
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki masła
3 łyżki mąki 
1/3 łyżeczki cukru
1/3 łyżeczki gałka muszkatołowa
sól, pieprz

do podania
grzanki z dobrego razowego chleba i/lub wędzony łosoś z koperkiem
Pory przekrawam wzdłuż i myję dokładnie, najlepiej pod bieżącą wodą aby usunąć wszystkie ziarnka piasku. Następnie kroję je na cienkie plasterki a cebulę w kostkę, zalewam 2 szklankami wody dodaję 1/2 łyżeczki soli, cukier oraz gałkę muszkatołową. Gotuję pod przykryciem 20-25 minut a następnie całość blenduję lub przecieram przez sitko.
Na patelni rozpuszczam masło, dodaję mąkę i mieszam energicznie, gdy mąka połączy się z masłem i zrobi się szklista rozprowadzam ją bulionem, całość dodaję do zmiksowanych porów. Stawiam na małym gazie wlewam śmietanę wymieszaną z żółtkiem oraz sok z cytryny, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Po dodaniu żółtka zupie nie powinno się już pozwolić zagotować a jedynie podgrzewać pilnując temperatury. 
Smacznego !

proponowane posty

7 Comments

  1. Jako nałogowy zjadacz zupy nie mogę przejść obojętnie obok Twojej propozycji 😀
    Zrobię koniecznie!!

  2. Zdecydowanie za mało zup jem. Muszę to zmienić 🙂

  3. wygląda nieskazitelnie! 🙂

  4. ale świetna, kremowa konsystencja!

  5. To prawda wyszła wrecza ksamitna 🙂

  6. Mam nadzieję że będzie smakować 🙂

  7. Ja z racji obecności w domu 3 latka jem dość często ale zbyt monotonie i mam zamiar to zmienić 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *