Czas przygotowania: 2 godziny 20 minut
Liczba porcji: 12 rogalików
ciasto
300 g mąki pszennej
1/2 szklanki ciepłego mleka
10 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
1 łyżka miękkiego masła
nadzienie
150 g świeżego szpinaku
100 g sera lazur
2 ząbki czosnku
1 łyżka klarowanego masła
sól, pieprz
dodatkowo
1 jajko do posmarowania
opcjonalnie sezam
Mąkę przesiewam do miski, robię wgłębienie, w które skruszam drożdże, zasypuję cukrem i zalewam ciepłym mlekiem. Mieszam, zagarniając trochę mąki i odstawiam na 10 minut.
Dodaję sól, jajko i masło. Wyrabiam gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywam i odstawiam na 60 minut w ciepłe miejsce.
Na patelni roztapiam masło, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili szpinak. Solę, smażę 2–3 minuty i odstawiam do przestygnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na kształt koła, które dzielę na 12 trójkątów. Wykładam szpinak, na wierzch układam po kawałku sera i oprószam świeżo mielonym pieprzem. Zwijam proste rogaliki, układam na blaszce, wyłożonej papierem, i odstawiam na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Smaruję jajkiem, posypuję sezamem i piekę 25 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego !
Szpinak i ser pleśniowy – przepyszne połączenie 🙂
I czosnek obowiązkowo 🙂