Boże Narodzenie buraki kolacja sałatka śledź śniadanie w kuchni

SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURACZKAMI

Połączenie śledzia i buraków doskonale sprawdza się na świątecznym stole. Ale robię ją też przy okazji gotowania większej ilości buraków. Ponieważ tylko Ja jadam w domu śledzie sałatkę robię w minimalnej możliwej ilości. Taka porcja starcza mi na 2-3 posiłki.




SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURACZKAMI

1 ugotowany, duży burak
1 ugotowany, duży ziemniak
2 płaty śledzia typu Matyjas ( z zalewy solnej lub z oleju)
1 duży ogórek kiszony
1 ugotowane na twardo jajo
1/2 czerwonej cebuli
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
koperek do posypania / opcjonalnie

sos
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy francuskiej
sól, pieprz

Zaczynam od pokrojenia w gruba kostkę śledzi, jeżeli są z zalewy solnej przed pokrojeniem moczę jest ok 30 minut w wodzie. Buraczki kroję w kostkę, mieszam z sokiem z cytryny i odrobina pieprzy. Pozostałe warzywa i jaja kroję w kostkę. W osobnej miseczce mieszam składniki sosu.

W misce układam warstwami :
1. Burak
2. Ziemniak
3. 1/2 sosu
4. Śledzie
5. Cebula
6. Ogórek
7. Jajo
8. Sos

Na koniec posypuję całość zielonym koperkiem. Sałatka najładniej wygląda poukładana warstwami w małych szklanych miseczkach. 

Ale i tak lepiej smakuje wymieszana … a najlepiej na drugi dzień 🙂

Smacznego !

proponowane posty