Na blogu znajdziecie Babciny tort jabłkowy, Lekkie ciasto biszkoptowe z jabłkami, Kruchą szarlotkę z jabłkami, placki, naleśniki, bułeczki. Dziś dołącza do nich przepis na jabłkowe muffiny. Wilgotne babeczki z orzechową chrupiącą posypką.
składniki na MUFFINY Z JABŁKAMI
Wszystkie suche składniki z wyjątkiem orzechów mieszam w misce. W drugiej, większej roztrzepuję jajko z maślanką oraz płynnym olejem kokosowym. Suchą mieszankę dodaję do mokrych składników i mieszam do połączenia.
Jabłka obieram, wykrawam gniazda nasienne i kroję w kostkę. Mieszam z ciastem i przekładam do wyłożonej papilotkami formy. Moje papilotki są zrobione z papieru do pieczenia, kroję go w kwadraty i formuję na szklance aby uzyskały kształt pasujący do formy.
Na wierzchu muffinek rozsypuję pokruszone orzechy i posypuję cukrem. Piekę w piekarniku nagrzanym do 200°C około 20 minut. Żeby nie zrobiły się od spodu zbyt wilgotne, wyciągam je na kratkę i studzę bez formy.
Smacznego !
Mufinki warte upieczenia ❤ Bardzo ładne tło 😆
Świetnie wyglądają 🙂 Bardzo ciekawy przepis
Na Twoich zdjęciach jest już pełna jesień, ale jeśli ma smakować tymi muffinami to może przybywać! 🙂 Świetny pomysł!
Dziękuję, bardzo smaczne polecam spróbować !
Jestem gotowa na chłodniejsze wieczory :0
Zaminstalacja oleju kokosowego.? Co mogę dodać. ?
Rozpuszczone masło albo olej rzepakowy 😉
Przepyszne! Bardzo bałam się połączenia orzechów z jabłkami, ale razem smakują idealnie. Moje 1,5 roczne dziecko wołało jak jeszcze były w piekarniku 🙂 A ja nie mogłam się oprzeć i na ciepło zjadłam trzy 😀 Polecam zwłaszcza z szarymi renetami.