ciasta-desery jabłka jesiennie muffiny orzechy owocowe-wypieki-desery

ORZECHOWE MUFFINY Z JABŁKAMI

Jesień to najlepszy czas na muffiny z jabłkami właśnie teraz smakują najlepiej. Sezon na inne owoce się kończy za to w sadach praca pełna parą. Codziennie mijam traktory z pełnymi skrzyniami jabłek zebranymi na wzgórzach trzebnickich.

Na blogu znajdziecie Babciny tort jabłkowy, Lekkie ciasto biszkoptowe z jabłkami, Kruchą szarlotkę z jabłkami, placki, naleśniki, bułeczki. Dziś dołącza do nich przepis na jabłkowe muffiny. Wilgotne babeczki z orzechową chrupiącą posypką.

Orzechowe muffinki a jabłkami

składniki na MUFFINY Z JABŁKAMI

*12 sztuk
3-4 jabłka
1 szklanka mąki pszennej 
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1/3 szklanki cukru trzcinowego + do posypania muffinek
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka maślanki
1/3 szklanki płynnego oleju kokosowego
1 jajko
2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Orzechowe muffinki a jabłkami

Wszystkie suche składniki z wyjątkiem orzechów mieszam w misce. W drugiej, większej roztrzepuję jajko z maślanką oraz płynnym olejem kokosowym. Suchą mieszankę dodaję do mokrych składników i mieszam do połączenia.

Orzechowe muffinki a jabłkami

Jabłka obieram, wykrawam gniazda nasienne i kroję w kostkę. Mieszam z ciastem i przekładam do wyłożonej papilotkami formy. Moje papilotki są zrobione z papieru do pieczenia, kroję go w kwadraty i formuję na szklance aby uzyskały kształt pasujący do formy.

Orzechowe muffinki a jabłkami

Na wierzchu muffinek rozsypuję pokruszone orzechy i posypuję cukrem. Piekę w piekarniku nagrzanym do 200°C około 20 minut. Żeby nie zrobiły się od spodu zbyt wilgotne, wyciągam je na kratkę i studzę bez formy.

Smacznego !

proponowane posty

8 Comments

  1. Mufinki warte upieczenia ❤ Bardzo ładne tło 😆

  2. Świetnie wyglądają 🙂 Bardzo ciekawy przepis

  3. Na Twoich zdjęciach jest już pełna jesień, ale jeśli ma smakować tymi muffinami to może przybywać! 🙂 Świetny pomysł!

  4. Dziękuję, bardzo smaczne polecam spróbować !

  5. Jestem gotowa na chłodniejsze wieczory :0

  6. Zaminstalacja oleju kokosowego.? Co mogę dodać. ?

  7. Rozpuszczone masło albo olej rzepakowy 😉

  8. Przepyszne! Bardzo bałam się połączenia orzechów z jabłkami, ale razem smakują idealnie. Moje 1,5 roczne dziecko wołało jak jeszcze były w piekarniku 🙂 A ja nie mogłam się oprzeć i na ciepło zjadłam trzy 😀 Polecam zwłaszcza z szarymi renetami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *