Domowe drożdżówki z makiem smakują najlepiej. Wiem, że przygotowanie masy makowej zajmuje trochę czasu dlatego przygotowując ją na święta wykorzystuję mak mielony, tu znajdziesz przepis na moją domową masę makową. Zawsze robię jej trochę więcej a później mrożę do wykorzystania w momencie gdy będę miała ochotę na makowe wypieki.
Przepis na bułeczki z makiem znalazłam u Piotra Kucharskiego. W jego książce „Na słodko” kusiły i kusiły aż któregoś dnia, po mocniejszych wichurach wyłączyli nam w domu prąd. Zawartość zamrażarki w tym mój zapas masy makowej wymagał natychmiastowego zużycia. Ten cudowny kształt podpatrzyłam właśnie u Piotra, prosty patent a drożdżówki wyglądają cudownie no i lukier ma się gdzie trzymać 😉
przepis na DROŻDŻÓWKI Z MAKIEM
* 8-10 drożdżówek
10 g świeżych drożdży
50 g cukru
100 ml mleka
2 jajka
250 g mąki
30 g miękkiego masła
250 g domowej masy makowej
lukier cytrynowy
1 łyżka soku z cytryny
1/3 szklanki cukru pudru
Drożdże rozcieram z cukrem i zalewam ciepłym mlekiem. Dodaję żółtka i mąkę – na tym etapie mieszam ciasto łyżką lub wyrabiam w robocie na prędkości 1.
Wstępnie połączone ciasto przekładam na stolnicę i wyrabiam ciasto stopniowo dodając masło. W robocie włączam prędkość 2 i wyrabiam gładkie ciasto z dodatkiem masła.
Kiedy ciasto będzie gładkie przykrywam je ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Podwojenie objętości zajmuje ponad godzinę , dokładny czas zależy od świeżości drożdży i temperatury.
Gotową masę makową mieszam z 1 rozbełtanym białkiem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt ok 30 x 15 cm. Masę makową rozsmarowuję na cieście zostawiając 2 cm przy jednym z dłuższych boków. Ciasto zwijam w rulon tak aby sklejony koniec był pod spodem.
Roladę kroję na 3 cm plastry i układam na blasze wyłożonej papierem. Rączkę drewnianej łyżki oprószam mąką i dociskam nią każdą z bułek tak aby na środku powstał rowek.
Tak przygotowane bułeczki przykrywam ściereczka i odstawiam na pół godziny do napuszenia.
Przed wstawieniem do piekarnika smaruję rozbełtanym białkiem.
Piekę 20 minut w 190 stopniach. Przestygnięte ale jeszcze lekko ciepłe bułeczki smaruję lukrem.
Mój ulubiony to mieszanka cukru pudru z sokiem z cytryny. Aby go przygotować mieszam łyżkę soku z cukrem pudrem, dodaję go powoli aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Smacznego !
Uwielbiam takie drożdżówki z makiem 🙂
Świetnie wyglądają 🙂 Idealne na szybkie śniadanie!
Lubię ciasta drożdżowe. A Twoje drożdżówki wyglądają obłędnie 🙂
Ja tez ale żądło piękne bi moj synek który uwolnią drożdżówki nie dorósł jeszcze do maku 🙂
Najlepsze ze szklanka ciepłego mleka 😋
Dzięki, polecam upiec z innym nadzieniem tez wychodzą pyszne 😁
Deser mojego dzieciństwa. Zawsze kupowaliśmy takie w drodze do szkoły 🙂 mniam
"Dokładnie tak powinny smakować wiosenne poranki! 🙂 To taki mini bilet na podróż do czasów dzieciństwa, więc jesteśmy absolutnie na tak!
PS
Tła na Twoim Instagramie są zachwycające! :)"
Uwielbiam drożdżówki z makiem, teraz kusi mnie na pieczenie 🙂