Placki to jedno z ulubionych weekendowych śniadań Wiktora. Maliny i borówki to sezonowy nr 1 w naszym domu więc dorzucamy je gdzie się da 🙂 Polane miodem z owocami smakują wyśmienicie. Dzień rozpoczęty w ten sposób musi być udany !
Do przygotowania placuszków kokosowych wykorzystałam mleko kokosowe i dodałam odrobinę sody oczyszczonej aby były bardziej puszyste.
przepis na: PLACUSZKI KOKOSOWE
10-12 sztuk
1 szklanka (250 ml) mleka kokosowego
2 jajka
3/4 szklanki mąki
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka oleju kokosowego
Mleko i olej kokosowy delikatnie podgrzewam aby się rozpuściły.
Wszystkie składniki blenduję na jednolitą masę.
Smażę na suchej patelni do uzyskania złotego koloru.
Pozdaję z miodem i sezonowymi owocami.
Smacznego !
to wygląda wyśmienicie 🙂
Tez bardzo lubię placki, szczególnie takie z dodatkiem owoców. Świetny przepis 🙂
Wyglądają pysznie, jednak mam obawy co do kruchości. Czy nie rozwalają się podczas przekładania na drugą stronę? Czy mąka ma być również kokosowa?
Użyłam mąki pszennej, placuszki są zwarte i zupełnie nie ma problemu z przewracaniem. Zupełnie nie wiem skąd takie obawy 😉
U nas też często się pojawiają, z owocami lub domowymi konfiturami są najlepsze 🙂
I smakuje, żałuje że sezon na owoce leśne już się kończy. Ostatnie maliny dojrzewają na krzakach.
Jak zrobię to się pochwalę jak wyszły 🙂 Sobotnie śniadanie dla Szkodników.
Uwielbiam, robię podobne są pyszne 🙂
w weekend obowiązkowo 🙂 ja będe testować dyniowe !
Bo przepisów na placki jest chyba nieskończenie wiele. tylko zawartość lodówki dyktuje co można zmiskować 🙂