Tzatziki to tradycyjny i najbardziej znany sos kuchni greckiej. Jego popularność sprawiła, że odczekał się wersji gotowej która można kupić w sklepach. Nikogo nie trzeba przekonywać, że taki zrobiony w domu jest o niebo lepszy. Do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników.
Sos tzatziki najczęściej podawany do dań z grilla, smażonych lub pieczonych mięs, warzyw oraz pieczywa. Nie należy traktować go jako zastępstwo mizerii, jest bardzo intensywny w smaku i choć można regulować ilość czosnku to sos tzatziki taki właśnie powinien być – wyrazisty i bogaty w aromaty.
Przepis i zdjęcia przygotowałam do 16 numeru magazynu Kocioł.
Tutaj możecie przeczytać cały zupełnie za darmo.
przepis na TZATZIKI
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 6
300 g ogórka – 2 średniej wielkości ogórki szklarniowe lub 8 gruntowych
200 ml jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej mięty
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli morskiej
Jak przygotować sos tzatziki ?
Umyte ogórki kroję wzdłuż na połowę i osuwam gniazda nasienne.
Zcieram na tarce o dużych oczkach, razem se skórką. (Jeżeli wolisz możesz obrać)
Starte ogórki mieszam ze szczyptą soli i odstaw na 5 minut.
Odsączam z soku i dodaję jogurt.
Posiekane zioła wrzucam do moździerza dodaję przeciśnięty czosnek i rozcieram z sola morską.
Mieszam z ogórkami, odstawiam do schłodzenia.
Przed podaniem skrapiam oliwą i posypuję ziołami.
Nie przepadam za tym sosem ale chyba się skusze 🙂
Mój mąż uwielbia ten sos. Dzięki za przepis!
Przypomniałaś mi przepis, który kiedyś uwielbiałam robić. Ale w przypływie innych smaków i kombinacji kuchni z całego świata, odszedł w zapomnienie. Dzięki! 🙂
Żeby jeść tzatziki trzeba lubić czosnek 🙂 na siłę nie namawiam osobiście uwielbiam ale rozumiem osoby które nie przepadają.
Też mam trochę takich przepisów na które przypadkiem trafiam na blogu i sama się dziwię dlaczego tak dawno ich nie robiłam 🙂
Smacznego 😀