ogórki przetwory w kuchni wiosennie

OGÓRKI MAŁOSOLNE

Wiem, że w każdym domu jest jakiś przepis na ogórki to jak z mielonym czy mizerią – ale mój  jest najlepszy. Wy pewnie też macie taki najlepszy przepis 🙂 Muszę go zapisać bo co roku szukam kartek, a w końcu udało mi się zdjęcia zrobić. Co prawda na koniec sezonu ale już niedługo się przyda 🙂

OGÓRKI MAŁOSOLNE
1 kg małych jędrnych ogórków
5 ząbków czosnku
5 baldachimów kopru
2 łyżki soli kamiennej
2 litry wody
2 liście chrzanu

Ogórki małosolne

Umyte ogórki zalewam zimną wodą i odstawiam na 2-3 godziny lub na noc. Sól rozpuszczam w przegotowanej, gorącej wodzie. 
W kamionkowym naczyniu lub słoiku układam ogórki co jakiś czas przekładając koprem, liśćmi chrzanu i przekrojonymi ząbkami czosnku. Całość zalewam chłodną wodą, przykrywam talerzykiem i obciążam tak aby wszystkie ogórki były w wodzie inaczej mogą się zepsuć. 
Ogórki małosolne
Po 3 dniach ogórki są najlepsze 🙂
Smacznego !

proponowane posty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *