Bułeczki cynamonowe są puszyste i bardzo aromatyczne. Ich zapach roznosi się po całym domu i kusi. Bułeczki są słodkie i najlepiej smakują z serkowym lukrem można do niego dodać trochę cytryny żeby przełamać słodycz.
Najbardziej znane na świecie bułeczki z cynamonem produkuje amerykańska sieć Cinnabon oryginalny przepis jest tajemnicą handlową przedsiębiorstwa i nie wiem czy moje są bardzo podobne 🙂 Co nie zmienia faktu, że warto je w domu przygotować bo są pyszne !
Należę do grupy cynamonomaniaków – uwielbiam jego smak, zapach. Łukasz i Wiktor nie podzielają mojej miłości do tej przyprawy, dlatego nie piekę cinnabons w dużych ilościach. Zostawiam kilka dla siebie reszta idzie w świat – babcia nigdy nie odmawia domowych ciast do kawy 🙂
przepis na: BUŁECZKI CYNAMONOWE
forma 25×25 cm – 9 bułeczek
ciasto:
2 szklanki (340 g) mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
⅔ szklanki (180 ml) ciepłego mleka
3 łyżki (50 g) cukru
1 jajko
2 łyżki roztopionego masła + 1 łyżka do posmarowania ciasta przed pieczeniem
szczypta soli
nadzienie:
4 łyżki miękkiego masła
1 łyżka cynamonu
¼ szklanki trzcinowego lub brązowego cukru
lukier:
2 łyżki miękkiego masła
50 g serka kanapkowego o naturalnym smaku (w temperaturze pokojowej)
½ szklanki cukru pudru
W dużej misce przygotowuję rozczyn – drożdże rozcieram z 2 łyżkami cukru, dodaję ciepłe mleko i mieszam dokładnie z 3 łyżkami mąki. Przykrywam i odstawiam na 20 minut w ciepłe miejsce.
Do zaczynu dodaję rozbełtane jajko, 1 łyżkę roztopionego masła, pozostały cukier, sól i pół szklanki mąki. Mieszam i powoli dodaję pozostałą mąkę.
Na koniec dodaję drugą łyżkę masła i dość długo wyrabiam ciasto 15-20 minut aż stanie się elastyczne i błyszczące (może być lekko klejące, nie dodaję mąki bo zrobi się twarde).
Ciasto przekładam do miski, przykrywam i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce, powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wykładam na lekko oprószoną mąką stolnicę, rozwałkuję na prostokąt ok 35×25 cm. Smaruję miękkim masłem i posypuję cukrem wymieszanym z cynamonem. Zaczynając od dłuższego boku zwijam ciasto w rulon.
Kroję na 9 równych części. Do równego podzielenia używam nitki, dzięki temu ciasto przy krojeniu nie spłaszcza się 🙂 Wystarczy przełożyć nitkę pod ciastem i zacisnąć
Formę do pieczenia wykładam papierem i układam w niej przygotowane babeczki w sporych odstępach. Przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce do napuszenia na 30 minut.
Smaruję masłem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut.
W trakcie pieczenia się bułeczek przygotowuję lukier. Masło miksuję z twarożkiem a następnie z cukrem pudrem.
Lekko przestygnięte ale jeszcze ciepłe bułeczki posmaruj aksamitnym lukrem.
Uwielbiam takie cynamonowe drożdżówki 🙂
Pyszności, szczególnie z taką grubą warstwą lukru 🙂
Ten lukier jest mięciutki i kremowy 🙂
Wyglądają przepysznie! 😀
warto się przekonać jak smakują 🙂
skosztowałabym takiej z wielką chęcią 🙂
Pośród niewielu rzeczy za które lubię Kanadę są właśnie Cinnabons. Ich rozkoszny zapach roznosi się po smętnych stacjach metra sprawiając, że dzień nagle robi się weselszy. To jeden z wypieków, który znosi depresyjne działanie cynamonu, przynajmniej na mnie 🙂 w Krakowie dostępne w Galerii Krakowskiej… Ale trzeba uważać, zbyt częste jedzenie jest niebezpiecznie dla sylwetki. Twoje bułeczki Wyglądają przepysznie, choć ja mam wrażenie, że te oryginalne nie są wykonane z tradycyjnego ciasta drożdżowego, ale to tylko moja opinia 🙂
To prawda trzeba z nimi uważać i nie przesadzać z ilością 🙂 Też nie wiem czy oryginalne są z drożdżowego choć osoby które jadły oryginalne twierdzą, że są bardzo podobne 🙂 Obawiam się, że przy produkcji na taka skalę może to być jednak coś mniej zdrowego 🙂 Tym bardziej lubię zrobić je w domu 🙂
Domowe cinnabonki… kocham Cię za ten przepis! <3 Jak tylko będę miała wenę do pieczenia, biorę Twój przypis i wypełniam mieszkanie zapachem cynamonu… <3
U mnie dziś pachnie keksem i chałką 🙂 Ale po świętach jak za dużo w pasie nie przybędzie też się skuszę 🙂