To, że jemy oczami wiadomo nie od dziś. Grillowane mięso nie zawsze wygląda zachęcająco staram się więc przygotować czy podać je w taki sposób aby każdy miał ochotę jeść 🙂 Rzadko wrzucałam na ruszt piersi drobiowe, jeżeli już to wciskałam je do szaszłyków między boczek a warzywa żeby nie były zbyt suche.
Mięso dzięki dodatkowi serka i cukinii jest soczyste a przy tym drób który nie trzeba długo grillować przygotujemy bardzo szybko.
GRILLOWANE DROBIOWE ROLADKI
* 6 sztuk
1 pojedyncza pierś z kurczaka
100 g sera feta
1 łyżka jogurtu
1 łyżka soku z cytryny
1/2 cukinii
40 g salami w plastrach
sól, pieprz, czerwona papryka
Mięso rozcinam ale tak aby pozostało w jednym kawałku i cienko rozbijam. Oprószam z obu stron solą, pieprzem i papryką.
Ser rozgniatam z jogurtem, mieszam z sokiem z cytryny i pieprzem. Tak przygotowanym serkiem smaruję mięso (z jednej strony)
Cukinie kroję w cienkie długie plastry, układam na serku a na cukinię salami.
Tak przygotowane mięso zwijam w roladę. Przebijam ją patyczkami do szaszłyków – tak mniej więcej co 2 cm. Następnie przecinam między patyczkami tak aby uzyskać roladki do grillowania.
Przed włożeniem na grill skrapiam oliwą. Grilluję na średnim ogniu około 10 minut co jakiś czas przewracając
Podaję z grillowanym pieczywem i sałatką z pomidorkami.
Jeżeli zostanie wam trochę serka możecie dodać do niego jogurt i podać jako sos mięsa.
Smacznego !