dla dzieci indyk klopsiki koperek kotlety mieso-na-obiad na obiad obiad ryż sos w kuchni

DROBIOWE KLOPSIKI W SOSIE KOPERKOWYM

Niech całym wstępem i zachętą będą słowa Wiktora „Mamo powiedz Paniom w przedszkolu żeby też robiły takie kotleciki”… no i łezka pojawiła się w oku. 
Klopsiki najchętniej jemy z ryżem, osobiście polecam basmati ugotowanym na sypko z dodatkiem prażonych ziaren słonecznika – Jak ugotować ryż ? -> przepis.
* drobiowe klopsiki w sosie koperkowym *

DROBIOWE KLOPSIKI W SOSIE KOPERKOWYM
*14 klopsów
500 g mielonego mięsa z indyka
1 jajko 
2 łyżki bułki tartej 
sól pieprz 
1/2 cebuli 
mąka do obtoczenia – do zagęszczenia sosu
1 pęczek koperku – w zależności od wielkości, u mnie ok 3 garście

2 marchewki
1/2 selera
1 pietruszka korzeń
1 mała cebula
ziele angielskie, liść laurowy

do podania ryż basmati może być z tego przepisu

* ryż basmati z klopsikami *

Na klarowanym maśle przesmażam pokrojoną w kostkę marchewkę, seler i korzeń pietruszki. Do tego dorzucam drobno posiekaną cebulkę, dodaję odrobinę soli, pieprz i ziele angielskie w ziarnach oraz liść laurowy. Przykrywam i duszę 5-8 minut, dolewam 1,5 litra wody. Gotuję do miękkości warzyw. 
Drobno pokrojoną cebulkę przesmażam na maśle. Do mięsa dodaję jajko, bułkę tartą przesmażoną cebulę i przyprawy. Wyrabiam na gładką jednolitą masę. Wilgotnymi dłońmi formuję niewielkie kotleciki. 
* klopsiki drobiowe w koperkowym sosie *
Wywar przecedzam, warzywa zostawiam na sitku a płyn przelewam do garnka z szerokim dnem, doprawiam do smaku. Do gotującej ale nie wrzącej zupy delikatnie wkładam obtoczone w mące klopsiki. Gotuję około 25 minut.
Sos zagęszczam mąką wymieszaną z zimną wodą, zagotowuję. Dodaję warzywa i koperek, podgrzewam przez chwilę i podaję.
Smacznego !

proponowane posty

2 Comments

  1. Klasyk, który się nie nudzi 🙂 chodzą za mną takie pulpeciki, oj chodzą 🙂

  2. Prawda ! Chętnie się wraca do sprawdzonych smaków 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *