Pomidorowa to ulubiona zupa Wiktora, choć podobnie ja jak za dzieciaka nie jada świeżych pomidorów to przetworzone zawsze. Zupy, sosy, pizza, tosty, koncentrat potrafi wyjadać ze słoiczka myślę, że i na pomidory prostu z krzaka przyjdzie czas 🙂
Pomidorowa dziś w najszybszej i najprostszej wersji – bez wywaru mięsnego. Tylko masło, warzywa i passata pomidorowa – zupa w 20 minut. Podałam ją z kluskami lanymi i dodatkowo w talerzu Wiktora wylądowała duża łyżka jogurtu. Czasami się zastanawiam czy on je zupę z jogurtem czy jogurt z zupą 🙂
![]() |
Zupa pomidorowa z lanymi kluskami |
ZUPA POMIDOROWA Z LANYMI KLUSKAMI
1,5 szklanki passaty /u mnie passata classica Łowicz 99% pomidorów
3 szklanki wody
3 marchewki
1 pietruszka korzeń
1/2 cebuli
1 łyżka klarowanego masła
sól, pieprz
kluski
1 jajko
2 łyżki mleka
4 łyżki mąki
szczypta soli
![]() |
Zupa pomidorowa z lanymi kluskami |
Marchewkę i pietruszkę kroję w cienkie plasterki, cebulę w drobną kostkę. W garnku rozgrzewam masło na którym krótko przesmażam warzywa. Przykrywam i duszę przez kilka minut. Dodaję wodę, sól i pieprz. Zagotowuję, po czym dodaję passatę. Gotuję aż warzywa będą miękkie.
Jajka rozbełtuję z mlekiem, dodaję szczyptę soli. Powoli dosypuję mąkę, mieszam na jednolitą masę bez grudek. W garnku zagotowuję wodę, ciasto wlewam cienkim strumieniem. Gotuję około 2 minut i odcedzam.
Zupę podaję z kluskami i natką pietruszki.
Smacznego !
![]() |
Zupa pomidorowa z lanymi kluskami |