Takie masełko bardzo dobrze komponuje się z pieczonym na grillu mięsem i warzywami, wręcz idealnie pasuje pieczonych ziemniaków. Jest wisienką na torcie usmażonego steku. Można podać go z makaronem, usmażyć na nim krewetki lub przygotować pieczywo czosnkowe. Masło można mrozić, warto więc przygotować większą porcję i wyciągnąć z zamrażarki w razie potrzeby.
MASŁO CZOSNKOWE
300 g masła
30 g parmezanu
2 główki czosnku
2 łyżka oliwy
2 łyżki posiekanego koperku lub innych świeżych ziół
sól do smaku
300 g masła
30 g parmezanu
2 główki czosnku
2 łyżka oliwy
2 łyżki posiekanego koperku lub innych świeżych ziół
sól do smaku
Obcinam czubek czosnku odkrywając w ten sposób ząbki. Polewam oliwą, oprószam solą i zawijam w folię aluminiową. Piekę 35 minut w 180°C, odstawiam do ostygnięcia a następnie wyciskam czosnek ze skórki.
Miękkie masło mieszam z rozgniecionym czosnkiem, posiekanym drobno koperkiem i startym na drobnych oczkach parmezanem. Doprawiam do smaku solą. Tak przygotowane masło wykładam na folię, formuję wałek i odkładam do lodówki. Zapas mrożę.
Smacznego !