babka ciasta kakao majonez w kuchni Wielkanoc

KAKAOWA BABKA MAJONEZOWA

Już dawno kusiła mnie ta babka, bardzo byłam ciekawa jak będzie smakowało ciasto z majonezem. Ogłaszam, że jest pyszne równocześnie wilgotne i kruche. A przy tym długo utrzymuje świeżość, można więc upiec ją wcześniej. Przepis podpatrzony u Kasi z Gotuję, bo lubię w mojej wersji jest trochę mniej cukru a do dekoracji użyłam płatków migdałowych oraz migdałów w rumowej czekoladzie które kształtem przypominały mi jajeczka 🙂
KAKAOWA BABKA MAJONEZOWA
*forma 22 cm
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
2 łyżki gorzkiego kakao
3/4 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
4 jajka
3/4 szklaki majonezu
2 łyżeczki proszku do pieczenia

polewa
30 g masła
4 łyżki ciemnego kakao
4 łyżki cukru pudru
8 łyżek mleka

dodatkowo do ozdoby: płatki migdałów, migdały w czekoladzie 

Wszystkie składniki na ciasto miksuję na gładką masę ok 5 minut. Przelewam do natłuszczonej formy z kominem. Piekę w 180 stopniach ok 45 minut – do suchego patyczka. Wyjmuję z piekarnika i zostawiam na 30 minut po tym czasie wyciągam z formy i studzę na kratce. 
Polewę przygotowuję dopiero gdy babka jest wystudzona. W rondelku na nie dużym ogniu rozpuszczam masło dodaję cukier puder i kakao. Mieszam do połączenia się składników a gdy zgęstnieje polewam ciasto. Zanim zastygnie dekoruję płatkami i migdałami. 
Smacznego !

proponowane posty

11 Comments

  1. prezentuje się przepięknie 🙂

  2. Jest pyszna na prawdę polecam 🙂

  3. Ja tak bardziej fotograficznie. Bardzo fajne pierwsze zdjęcie. I super masz też to tło 🙂

  4. Tło to półka z kredensu który odnawiam. Bardzo stara, bardzo zniszczona i fotogeniczna 🙂

  5. Piękne zdjęcia! Zapisuję przepis, bo co roku robię babę cytrynową… pora na zmiany 🙂 A zdradź proszę skąd te małe jajeczka? 🙂

  6. Uwielbiam babki! A majonezowej jeszcze nie piekłam

  7. Polecam babka jest bardzo prosta i pozostaje świeża przez kilka dni. Jajeczka to migdały w czekoladzie (to znaczy w białym czymś co nazywają czekoladą 🙂 Niestety nie pamiętam jakiej firmy.

  8. Warto spróbować 🙂

  9. Dużo słyszałam o babce z majonezem muszę w końcu spróbować

  10. Chyba wkradł się mały błąd i pojawiało się "Mojonezowa" zamiast "Majonezowa", ale to nic 🙂 Najważniejsze, że wygląda i pewnie smakuje nieziemsko! 🙂 Pozdrawiam!

  11. Faktycznie dwa lata od publikacji z 6-7 upieczonych Babek dopiero ktoś zauważył dzięki 😄

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *