Biały barszcz wersja świąteczna 🙂 Ugotowałam go na bazie białej kiełbasy i wędzonego boczku a zakwasiłam sokiem z kiszonych ogórków. Coś dla tych którzy nie czują chemii z żurkiem i nie mają serca do zakwasu 🙂
przepis na: BIAŁY BARSZCZ Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ
4 białe, surowe kiełbaski
200 g wędzonego boczku
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 dużego selera
kawałek pora
2 listki laurowe
3-4 ząbki czosnku
1 czubata łyżka majeranku
kilka ziaren zielna angielskiego i czarnego pieprzu
3 ziemniaki
200 ml soku z kiszonych ogórków
150 ml śmietany
1 łyżka mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
do podania: ugotowane na twardo jajka i koperek
Kiełbaski, boczek i warzywa (bez ziemniaków) zalewam wodą. Dodaję ziele, pieprz, liść laurowy i majeranek. Przykrywam i gotuję na średnim gazie ok 30 minut.
Wywar przecedzam, wyrzucam por, ziarna i liście – pozostałe warzywa* i mięso zostawiam.
Ziemniaki obieram i kroję w grubą kostkę. Wrzucam do wywaru i gotuję 20 minut.
Warzywa z wywaru kroję w kostkę. Boczek w cienkie paseczki a kiełbasę w plasterki.
Gdy ziemniaki będą miękkie, zupę zakwaszam sokiem z kiszonych ogórków a następnie zabielam śmietaną wymieszaną z mąką. Śmietanę aby się nie zważyła hartuję wcześniej mieszając z kilkoma łyżkami gorącej zupy.
Dodaję pokrojone wcześniej warzywa i wędliny. Podgrzewam i podaję z ugotowanym na twardo jajkiem.
Smacznego !
* jak wolicie czysty barszcz, bez warzyw możecie je zużyć do sałatki 🙂
przepis inspirowany – magazyn KUCHNIA – Dania na Wielkanoc
KISZONY OGÓREK , KOLACJA , OBIAD , OBIAD-W-30-MINUT , PSTRĄG , RYBA , RYBY-OWOCE-MORZA , SAŁATKA , WĘDZONA RYBA , ZIEMNIAKI
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM
Sałatka ziemniaczana jest tak sycąca, że spokojnie może zastąpić obiad lub ciepłą kolację. Do przygotowania wykorzystałam ziemniaki ugotowane w mundurkach a następnie podsmażone. Bardzo lubię połączenie chrupiących, ciepłych ziemniaków z zimnymi dodatkami i sosem.
Wędzone ryby najbardziej lubię nad morzem, tam można zjeść jeszcze ciepłe. Do morza mamy kawałek dlatego zaledwie 2-3 razy w roku mamy okazję próbować takich rarytasów. Korzystam więc z tego o można znaleźć w rybnym 🙂 Łukasz zajada się wędzonymi szprotkami, pasta z wędzonej makreli regularnie ląduje na kanapkach a na blogu znajdziecie też przepis na pastę z wędzonego halibuta.
PRZEPIS NA: SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM
* 2 porcje
120 g wędzonego pstrąga po wyfiletowaniu
6 średniej wielkości ugotowanych ziemniaków
4 kiszone ogórki
1/4 czerwonej cebuli
4-5 liści sałaty
sól, pieprz
olej do smażenia
sos
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka szczypiorku
Ziemniaki kroję na ćwiartki i obsmażam na chrupiąco.
Mieszam składniki na sos i dostawiam na chwilę żeby smaki się przegryzły.
Pstrąga dzielę na cząstki, ogórka i cebulę kroję w plasterki.
Na talerzach układam poszarpane liście sałaty, ciepłe ziemniaki, oraz pozostałe składniki. Oprószam solą i świeżo mielonym pieprzem. Podaję z sosem.