Tak przygotowana kiełbasa jest soczysta i aromatyczna. Bardzo ważna jest jakość samej kiełbasy, polecam surową ale można wykorzystać już zaparzoną. Dorzucam ja do listy przepisów wielkanocnych bo jest wyjątkowo smaczna a przy tym pięknie wygląda na stole. Przepis przygotowałam przy okazji Wystawy stołów wielkanocnych w Obornikach Śląskich na których nasza wieś Przecławice zaprezentowała piękną propozycje stołu wielkanocnego – ale o tym szerzej już chyba po świętach 🙂
BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA Z CEBULĄ I PIECZARKAMI
5 białych, surowych kiełbasek
250 g pieczarek
3 duże cedule
sól, pieprz, majeranek, czerwona papryka
olej do smażenia
Zaczynam od zaparzenia surowej kiełbasy, zagotowuję wodę w garnku, wyłączam gaz, wkładam kiełbasę przykrywam i zostawiam minimum na 30-45 minut. Na patelni przesmażam pieczarki pokrojone na ćwiartki, jak się zrumienią dodaję pokrojoną w piórka cebulę. Doprawiam solą ,pieprzem i majerankiem (ok 1 łyżeczki) i duszę aż będzie miękka.
Kiełbaski wyciągam z wody i nakłuwam wykałaczką w kilku miejscach. Cebulę z pieczarkami przekładam do naczynia żaroodpornego na wierchu układam kiełbasę. Oprószam czerwona papryka i majerankiem. Przykrywam folią i piekę 30 minut w 180 stopniach po tym czasie zdejmuję folię i dopiekam kolejne 15. Podaję z ćwikłą lub chrzanem.
Smacznego !