Oponki zwane również obwarzankami – to moja druga po Faworkach propozycja na tłusty czwartek. Coś specjalnego dla osób które lubią pączki bez nadzienia – czyli dla mnie idealne !
Jest to mój pierwszy przepis wypróbowany i sfotografowany specjalnie na potrzeby działu „Kuchnia dolnośląska” w magazynie Kocioł, przepis pojawił się w 7 numerze.
DROŻDŻOWE OBWARZANKI
Czas przygotowania: 2 godziny 15 minut
Liczba porcji: 15 sztuk
250 g mąki pszennej + do podsypania
25 g drożdży
25 g cukru
1/2 szklanki ciepłego mleka
2 żółtka
25 g masła
szczypta soli
dodatkowo:
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania
Do większej miski przesiewam mąkę, dodaję sól. Na środku robię wgłębienie dodaję pokruszone drożdże które zasypuję 1 łyżką cukru i zalewam 3 łyżkami mleka. Mieszam zagarniając odrobinę mąki i odstawiam na 15 minut. Po tym czasie dodaję do mąki mleko i żółtka utarte z pozostałym cukrem, mieszam całość łyżką. Dodaję masło i zagniatam jednolite, elastyczne ciasto odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce.
Ciasto rozwałkowuję na placek o grubości 1 cm. Szklanką wycinam krążki w których kieliszkiem wykrawam dziurkę, przykrywam ściereczką i odstawiam na 15 minut. Obwarzanki smażę na średnio gorącym tłuszczu 2 minuty z każdej strony. Podaję posypane cukrem pudrem.
Smacznego !
Z chęcią bym spróbowała:)
W karnawale to nawet bez wyrzutów 😉
Witam jaki tłuszcz polecasz do smażenia? Pozdrawiam Paulina
Smażę na oleju rzepakowym
Monia , a czy mogę użyć do smażenia olej kokosowy ? pozdrawiam Ewa
Jasne kokosowy jest jednym z najlepszych przy wysokich temperaturach 🙂