Zielone koktajle czyli znane na świecie jako green smoothies to nic innego jak zmiksowane owoce z zieleniną i wodą lub sokiem. Zielenina czyli szpinak, jarmuż, sałata masłowa, rzymska, roszponka czy rukola choć ta ostatnia raczej jako dodatek ponieważ jest dość wyrazista w smaku i zdominuje inne smaki. Dojrzały banan to źródło energii, wapnia , potasu i magnezu. Pomaga w odkwaszeniu organizmu ale trzeba pamiętać, że ma dość wysoki indeks glikemiczny. W moich koktajlach pełni on ważną rolę słodzika. Pozostałe składniki które miksuję to ogórek, awokado, seler naciowy… szukajcie swoich połączeń.
Kilka uwag:
– składników nie powinno być za dużo, z doświadczenia widzę, że 3-4 składnikowe są najsmaczniejsze
– aby nie znudziły nam się koktajle trzeba zmieniać składniki, próbować nowych smaków doprawić do smaku imbirem, cynamonem, kiełkami czy pietruszką
– najlepiej wypijać je na śniadanie lub pomiędzy posiłkami raczej nie jako dodatek do posiłku
A poniżej moja a w zasadzie moje ulubione połączenia które miksuję w różnych konfiguracjach.
ZIELONY KOKTAJL
*3 szklanki
2 garście zieleniny – szpinak lub jarmuż, rukola (jako dodatek)
1/2 zielonego ogórka
2 kiwi
1 dojrzały banan
1,5 szklanki płynu – woda, sok jabłkowy
opcjonalnie – kiełki rzodkiewki
Zieleninę wrzucam do blendera dolewam wodę i miksuję. Następnie po kolej dodaję owoce, jeżeli koktajl jest zbyt gęsty można dodać więcej wody jeżeli mało słodki naturalnego soku jabłkowego.
Smacznego !
Pysznie, zdrowo i zielono 🙂 To lubimy!
samo dobro! uwielbiam zielone koktajle, szczególnie na bazie szpinaku 🙂