I znowu jaja … z moich statystyk wynika, że ten produkt najczęściej pojawia się w moich przepisach. Ale czego można się spodziewać w okolicach Świąt Wielkanocnych. Poza tym jaja od kur sąsiada Leona ma się ochotę jeść codziennie 🙂 Babeczki idealnie sprawdzają się na ciepłe weekendowe czy wielkanocne śniadanie ale równie dobrze smakują na zimno więc można je zabrać do pracy.
JAJECZNE BABECZKI ZE SZPINAKIEM I PIECZARKAMI
* 6 babeczek
3 duże jaja
2 łyżki mleka lub śmietany kremówki
1 kulka mozzarelli
150 g pieczarek
50 g szpinaku baby
pieprz, sól
6 plastrów szynki parmeńskiej
olej
Jaja roztrzepuję z mlekiem, doprawiam pieprzem i odrobiną soli. Szynką parmeńską wykładam formę do muffinek, warto ją wcześniej posmarować oliwą. Na odrobinie oleju podsmażam pokrojone w plasterki pieczarki, ściągam z patelni gdy się zarumienią. Odkładam na bok 6 ładnych kawałków pozostałe dorzucam do jajek. Na tej samej patelni przesmażam krótko szpinak, jak tylko zwiędnie przekładam do jajek z pieczarkami. Mozzarelle kroję w drobną kostkę i mieszam z pozostałymi składnikami.
Tak przygotowaną masę jajeczna przekładam do wyłożonej szynką formy. Na wierzchu układam odłożone wcześniej plasterki pieczarek. Piekę 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Smacznego !
p.s. uwaga z solą, szynka jest bardzo słona więc do masy dodajemy dosłownie odrobinę !
Inspiracja: http://www.manilaspoon.com
Inspiracja: http://www.manilaspoon.com
cudo!
muszę się kiedyś na to skusić 🙂
Polecam są naprawdę pyszne.
A na zimno też są dobre?
Tak na zimno też są smaczne 😉 sprawdzają się jako drugie sniadanie do pracy