cebula kiełbasa na szybko obiad w kuchni z piekarnika ziemniaki

KIEŁBASA ZAPIEKANA Z ZIEMNIAKAMI

Kolejna propozycja na ziemniaki z dnia poprzedniego. Podpieczone, ziołowe z cebulą i kiełbasą prawie jak z grilla to już zapowiedź letnich wieczorów w ogrodzie ale prawie robi jednak różnicę 🙂 Na razie patelnia i piekarnik do tego ogórki z curry i ostra musztarda … poczuliśmy zapach lata ! 


KIEŁBASA ZAPIEKANA Z ZIEMNIAKAMI
3-4 ugotowane ziemniaki
łyżka oliwy
szczypta soli, ziół prowansalskich i słodkiej papryki

1 kiełbasa podwawelska
2-3 cebule
olej do smażenia
szczypta soli
szczypta tymianku
1 łyżeczka kolorowego pieprzu

Cebulę kroje w piórka i ze szczypta soli podsmażam na oleju. Ziemniaki kroje na mniejsze kawałki, mieszam z oliwa, przyprawami i wykładam do naczynia do zapiekania.

Między ziemniakami wykładam podsmażoną cebulę. Kiełbasę nacinam i przesmażam chwilę na suchej patelni tak aby nacięcia się „otworzyły” następnie układam na cebuli. Tymianek i pieprz tłukę w moździerzu, posypuje kiełbasę i cebulę.

Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni na 15-20 minut a termoobiegiem. Podaję z Ogórkami curry lub z Zimowa sałatką z ogórków.

Smacznego !

proponowane posty

5 Comments

  1. Obiadek idealny 🙂

  2. Anonimowy says:

    Idealne danie na Środę Popielcową

  3. Haha … faktycznie idealnie 🙂

  4. ale w razie potrzeby na blogu można znaleźć "kilka" przepisów bez mięsnych 🙂

  5. Anonimowy says:

    zrobiłam właśnie taką kiełbaskę. podaję użyte składniki:

    ziemniaki z osiedlowego warzywniaka 🙂
    łyżka oliwy Oliwer
    szczypta soli, ziół prowansalskich – Kamis
    słodkiej papryki -warzywniak

    1 kiełbasa podwawelska – Henryk Kania
    2-3 cebule znów warzywniak 🙂
    olej do smażenia – kujawski
    szczypta soli
    szczypta tymianku
    1 łyżeczka kolorowego pieprzu – wszystko Kamis

Comments are closed.