Kolejna propozycja na ziemniaki z dnia poprzedniego. Podpieczone, ziołowe z cebulą i kiełbasą prawie jak z grilla to już zapowiedź letnich wieczorów w ogrodzie ale prawie robi jednak różnicę 🙂 Na razie patelnia i piekarnik do tego ogórki z curry i ostra musztarda … poczuliśmy zapach lata !
KIEŁBASA ZAPIEKANA Z ZIEMNIAKAMI
3-4 ugotowane ziemniaki
łyżka oliwy
szczypta soli, ziół prowansalskich i słodkiej papryki
1 kiełbasa podwawelska
2-3 cebule
olej do smażenia
szczypta soli
szczypta tymianku
1 łyżeczka kolorowego pieprzu
Cebulę kroje w piórka i ze szczypta soli podsmażam na oleju. Ziemniaki kroje na mniejsze kawałki, mieszam z oliwa, przyprawami i wykładam do naczynia do zapiekania.
Między ziemniakami wykładam podsmażoną cebulę. Kiełbasę nacinam i przesmażam chwilę na suchej patelni tak aby nacięcia się „otworzyły” następnie układam na cebuli. Tymianek i pieprz tłukę w moździerzu, posypuje kiełbasę i cebulę.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni na 15-20 minut a termoobiegiem. Podaję z Ogórkami curry lub z Zimowa sałatką z ogórków.
Smacznego !
Obiadek idealny 🙂
Idealne danie na Środę Popielcową
Haha … faktycznie idealnie 🙂
ale w razie potrzeby na blogu można znaleźć "kilka" przepisów bez mięsnych 🙂
zrobiłam właśnie taką kiełbaskę. podaję użyte składniki:
ziemniaki z osiedlowego warzywniaka 🙂
łyżka oliwy Oliwer
szczypta soli, ziół prowansalskich – Kamis
słodkiej papryki -warzywniak
1 kiełbasa podwawelska – Henryk Kania
2-3 cebule znów warzywniak 🙂
olej do smażenia – kujawski
szczypta soli
szczypta tymianku
1 łyżeczka kolorowego pieprzu – wszystko Kamis