Do nowego Kotła przygotowałam trzy surówki z marchewką w roli głównej. Dziś pierwsza z tych propozycji pokazuje się na blogu. Marchewka z jabłkiem to chyba najbardziej popularna surówka. W takiej wersji podaję do obiadu. Można pominąć sól, pieprz i zamiast cukru posłodzić miodem, mamy wtedy zdrowy deser lub porcję warzyw/owoców do pracy 😉
MARCHEWKA Z JABŁKIEM
rodzaj potrawy: wegetariańska, bezglutenowa
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 2 / jako dodatek do obiadu
Składniki :
4 marchewki
1 jabłko
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
Marchewkę i jabłko obieram ze skórki i ścieram na dużych oczkach. Skrapiam sokiem z cytryny, mieszam ze śmietaną. Dodaję cukier i doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
Podaję do pieczonych mięs, klusek z sosem a czasami zjadam samą 🙂
Smacznego !
Bardzo fajna surówka 🙂