Przyznaję, w tym roku trochę przegapiłam i posadziłam bób bardzo późno. Mama stwierdziła, że nic z tego nie będzie… tym czasem coś jest. Nie wiem nawet czy bób jest jeszcze w sprzedaży u mnie strąki jeszcze wiszą… byliśmy na urlopie.
Jak na Chatę przystało przepis szybki, potrzeba zaledwie kilka składników, świeżych lub mrożonych 🙂 Ja wykorzystałam mrożone krewetki, które zalegały w zamrażarce i świeży bób. A jak jest własnie środek zimy to bierzcie mrożony tez będzie dobrze.
KREWETKI Z BOBEM
* 2 porcje
250 g bobu … jeżeli istnieje niebezpieczeństwo, że większość zjesz przy obieraniu ugotuj więcej !
200 g krewetek
1 łyżka oliwy
2 łyżki masła
3 ząbki czosnku
szczypta chilli w płatkach
sól
sok z cytryny
do podania:
pietruszka lub kolendra
limonka lub cytryna
podpłomyki lub inne pieczywo
Bób zalewam wrzątkiem, solę i gotuję pod przykryciem przez 5 minut. Odcedzam i odstawiam do przestygnięcia. Jak przestanie parzyć w palce zabieram się do obierania, staram się nie zjeść całości.
Krewetki rozmrażam w ciepłej wodzie, następnie dokładnie osuszam.
Na patelni rozgrzewam oliwę dodaję jedną łyżkę masła. Wrzucam posiekany drobno czosnek i chilli po około pół minuty dodaję krewetki. Smażę 2 minuty, dodaję drugą łyżkę masła i wrzucam bób. Podgrzewam przez chwilę, na koniec doprawiam solą i sokiem z cytryny.
Podaję z pietruszką lub kolendrą i podpłomykiem.
Smacznego !
Bardzo podobają mi się te białe talerze 🙂 czy mogłabym prosić o informację o ich producenta? Pozdrawiam
Przykro mi ale nie pamiętam dokładnie gdzie kupiłam. Wydaje mi się że kupiłam je w tesco. Nie ma na nich producenta