A dokładniej z frużeliną truskawkową, kremem mascarpone i owocami. Frużelina to nic innego jak owoce w żelu. Sami zobaczycie, że robi się ją bardzo szybko a jest doskonałym dodatkiem do ciast, ciasteczek…
Jak to zwykle bywa najlepsze ciasta wychodzą przypadkiem. Za duża forma, za niski biszkopt… nałożyłam to czym miałam przełożyć i wyszło pysznie !
BISZKOPT Z MASCARPONE I TRUSKAWKAMI
* forma 35×25 / 24 porcje
biszkopt
5 jajek
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki soku/ kompotu wiśniowego lub nalewki w wersji dla dorosłych – do nasączenia
frużelina
450 g truskawek
1/2 szklanki cukru
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej + 3 łyżki wody
masa
200 ml śmietany 30%
500 g mascarpone
3 łyżki cukru pudru
dowolne świeże owoce do ułożenia na wierzchu
Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę. Pod koniec dodaję cukier, nadal miksując pojedynczo dorzucam żółtka. Powoli dosypuję przesianą mąkę i delikatnie mieszam. Masę wylewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto rzucam na podłogę z wysokości kolan (uwielbiam ten moment) wstawiam z powrotem do piekarnika i studzę przy uchylonych drzwiczkach
Truskawki kroję na mniejsze kawałki, zasypuję cukrem i podgrzewam na niewielkim ogniu. Gdy cukier się rozpuści dodaję sok z cytryny. Mąkę mieszam z wodą, dolewam do owoców i mieszając doprowadzam do wrzenia. Gdy tylko zawrze wyłączam i odstawiam do ostygnięcia.
Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem, dodaję mascarpone i miksuję do połączenia. Zimny biszkopt nasączam sokiem, rozsmarowuję frużelinę a na górę wykładam masę z mascarpone. Odstawiam do lodówki przynajmniej na 2 godziny (moje stało całą noc). Przed podaniem przygotowane ciasto kroję na kwadraty i na każdym kawałku układam owoce.
Smacznego !
Mniam! Bardzo podoba mi się pomysł z podwójną warstwą na biszkopcie! 🙂
Pyszne połączenie smaków:)
Niby takie proste, ale ja wykwintnie wygląda 🙂 Pycha!
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/