bez cytryna czarny bez kwiaty na zdrowie na zimę przetwory syrop w kuchni

SYROP Z KWIATU CZARNEGO BZU

Kwiaty bzu dawno już zakwitły a w niektórych miejscach straciły już nawet płatki. Jest to więc ostatni moment na zrobienie tego aromatycznego syropu który w zimie pomorze walczyć z przeziębieniem. Aromat dodanego do ciepłej herbaty przypomni ciepłe lato 🙂

Pamiętajcie aby poszukać drzew rosnących na uboczu, w lesie czy przy łąkach … dlaczego nie polecam zbiorów przy drogach chyba nie trzeba tłumaczyć 😉


SYROP Z KWIATU CZARNEGO BZU
50 baldachimów bzu 
1 litr wody 
1 kg cukru 
2 duże cytryny

Zebrane baldachimy układam na papierowych ręcznikach i zostawiam na dłuższą chwilę z nadzieją, że niechciani gospodarze opuszczą kwiaty (polecam zrobić to na dworze :). Wyszorowaną i sparzoną cytrynę kroję na plastry. Z pomocą widelca zdejmuje kwiaty z łodyżek i układam je w słoju co jakiś czas przekładając cytryną.

Wodę zagotowuję z cukrem i zalewam nią kwiaty w słoju, przykrywam gazą i odstawiam na 2-3 dni. Raz dziennie należy potrząsnąć słoikiem. Syrop przecedzam przez gazę, zagotowuję i rozlewam do butelek. Dodatkowo pasteryzowane mogę stać kilka lat po otwarciu trzymam w lodówce.

Zimą dodaję do gorącej herbaty. Latem polecam z dodatkiem cytryny lub limonki i dużej ilości kostek lodu.

Smacznego !

proponowane posty

6 Comments

  1. Za rok koniecznie muszę przygotować taki syrop 🙂

  2. robiłam w tym roku- ma niesamowity smak!

  3. Jeszcze możesz zdążyć 🙂

  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

  5. Anonimowy says:

    czy jeśli robie syrop z pedów sosny to też go trzeba przegotować/ pasteryzować w słoikach? Słyszałam, ze traci cenne składniki podany wysokiej temperaturze…

  6. Nie robiłam nigdy z pędów sosny ale czarny bez nie poddany obróbce cieplnej jest trujący, dlatego trzeba go przygotować.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *