ciasta ciasta-desery drożdże drożdżowe na słodko owocowe-wypieki-desery śliwki w kuchni wiśnie z owocami z piekarnika

CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI

Pyszne !  Lekko kwaśne owoce, posypane słodką kruszonką na drożdżowym cieście. To jedno z moich ulubionych ciast. Sezon śliwkowy w pełni więc robię je bardzo często i nie wiem kiedy znika.

CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI
* blacha 24×40 cm
500-600 g wydrylowanych śliwek
500g mąki tortowej
50g świeżych drożdży
50g masła
1 szklanka ciepłego mleka
6 łyżek cukru
2 jaja
szczypta soli

kruszonka
60g masła
5 łyżek mąki
6 łyżek cukru

W dużej misce przygotowuję zaczyn: rozcieram drożdże z 3 łyżkami cukru, dodaję ciepłe mleko, 3 łyżki mąki, mieszam dokładnie i przykryte ściereczką odstawiam na 15-20 minut do wyrośnięcia. Masło rozpuszczam w rondelku i zostawiam do ostudzenia.

Do wyrośniętych drożdży dodaję mąkę, 3 łyżki cukru, rozbełtane jajo i szczyptę soli. Na początku mieszam wszystko łyżką, następnie dodaję masło i dokładnie wyrabiam ciasto rękami. Ciasto będzie dość luźne i lekko klejące. Można dodać odrobinę mąki ale uwaga z ilością bo zrobi się twarde.

 Przykryte ściereczką odkładam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, podwojenie objętości zajmuję ok 30-40 minut.

Miękkie masło, mąkę i cukier przygotowane na kruszonkę – w miseczce rozcieram palcami do połączenia się składników.

Blachę wykładam papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowuję lub rozciągam w rękach i wykładam na blachę.
Na wierzch bardzo gęsto układam owoce – wydrylowane śliwki, wiśnie, truskawki lub rabarbar i posypuję kruszonką.

Piekę 1 godzinę w 170 stopniach.

Smacznego !

p.s. jeżeli robisz z mrożonych owoców wyłóż je wcześniej na sitko żeby się rozmroziły !

Polecam również z wiśniami.

proponowane posty

9 Comments

  1. Juz na pierwszy rzut oka wyglada na "znikajace" 🙂

  2. Anonimowy says:

    wyszło super, polecam

  3. Anonimowy says:

    moje ciasto zrobiłam na bazie tego, tj. użyłam podobnej proporcji składników, tyko dałam mniej cukru, za to ciasto pochłonęło więcej mąki w czasie wyrabiania 🙂 w każdym razie: właśnie znika, wszystkim smakuje!

    polecam! 🙂

  4. Bardzo pyszne :)!

  5. Anonimowy says:

    Polecam! Super przepis, ciasto wychodzi przepyszne!

  6. Anonimowy says:

    Polecam również, pyszne, gruuube, piękne 🙂 :* Dziękuję za przepis 🙂

  7. Anonimowy says:

    PYCHA! robiłam na mniejszej blaszce (20×30), pieklam godzine, wyszlo super! Puszyste i lekkie. Dziękuję za przepis 🙂

  8. Dziękuję za komentarz. Polecam również z rabarbarem już mozna znaleźć w sklepach 😉

  9. Dziękuję za komentarz. Polecam również z rabarbarem już mozna znaleźć w sklepach 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *