CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI
* blacha 24×40 cm
500-600 g wydrylowanych śliwek
500g mąki tortowej
50g świeżych drożdży
50g masła
1 szklanka ciepłego mleka
6 łyżek cukru
2 jaja
szczypta soli
kruszonka
60g masła
5 łyżek mąki
6 łyżek cukru
Do wyrośniętych drożdży dodaję mąkę, 3 łyżki cukru, rozbełtane jajo i szczyptę soli. Na początku mieszam wszystko łyżką, następnie dodaję masło i dokładnie wyrabiam ciasto rękami. Ciasto będzie dość luźne i lekko klejące. Można dodać odrobinę mąki ale uwaga z ilością bo zrobi się twarde.
Przykryte ściereczką odkładam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, podwojenie objętości zajmuję ok 30-40 minut.
Blachę wykładam papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowuję lub rozciągam w rękach i wykładam na blachę.
Na wierzch bardzo gęsto układam owoce – wydrylowane śliwki, wiśnie, truskawki lub rabarbar i posypuję kruszonką.
Piekę 1 godzinę w 170 stopniach.
p.s. jeżeli robisz z mrożonych owoców wyłóż je wcześniej na sitko żeby się rozmroziły !
Polecam również z wiśniami. |
Juz na pierwszy rzut oka wyglada na "znikajace" 🙂
wyszło super, polecam
moje ciasto zrobiłam na bazie tego, tj. użyłam podobnej proporcji składników, tyko dałam mniej cukru, za to ciasto pochłonęło więcej mąki w czasie wyrabiania 🙂 w każdym razie: właśnie znika, wszystkim smakuje!
polecam! 🙂
Bardzo pyszne :)!
Polecam! Super przepis, ciasto wychodzi przepyszne!
Polecam również, pyszne, gruuube, piękne 🙂 :* Dziękuję za przepis 🙂
PYCHA! robiłam na mniejszej blaszce (20×30), pieklam godzine, wyszlo super! Puszyste i lekkie. Dziękuję za przepis 🙂
Dziękuję za komentarz. Polecam również z rabarbarem już mozna znaleźć w sklepach 😉
Dziękuję za komentarz. Polecam również z rabarbarem już mozna znaleźć w sklepach 😉