Prosta, niedroga i zaskakująco smaczna… próbowałam, próbowałam i prawie całą zjadłam 🙂 Udało się na szczęście trochę uratować i zrobić zdjęcia. Smakuje równie dobrze podana z wędzonym łososiem i koperkiem jak i grzankami z razowego chleba.
KREMOWA ZUPA Z PORÓW
400 g białych części porów / 3 duże sztuki
1 cebula
500 ml bulionu
1/2 szklanki śmietany 30%
1 żółtko
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki masła
3 łyżki mąki
1/3 łyżeczki cukru
1/3 łyżeczki gałka muszkatołowa
sól, pieprz
do podania
grzanki z dobrego razowego chleba i/lub wędzony łosoś z koperkiem
Pory przekrawam wzdłuż i myję dokładnie, najlepiej pod bieżącą wodą aby usunąć wszystkie ziarnka piasku. Następnie kroję je na cienkie plasterki a cebulę w kostkę, zalewam 2 szklankami wody dodaję 1/2 łyżeczki soli, cukier oraz gałkę muszkatołową. Gotuję pod przykryciem 20-25 minut a następnie całość blenduję lub przecieram przez sitko.
Na patelni rozpuszczam masło, dodaję mąkę i mieszam energicznie, gdy mąka połączy się z masłem i zrobi się szklista rozprowadzam ją bulionem, całość dodaję do zmiksowanych porów. Stawiam na małym gazie wlewam śmietanę wymieszaną z żółtkiem oraz sok z cytryny, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Po dodaniu żółtka zupie nie powinno się już pozwolić zagotować a jedynie podgrzewać pilnując temperatury.
Smacznego !
Jako nałogowy zjadacz zupy nie mogę przejść obojętnie obok Twojej propozycji 😀
Zrobię koniecznie!!
Zdecydowanie za mało zup jem. Muszę to zmienić 🙂
wygląda nieskazitelnie! 🙂
ale świetna, kremowa konsystencja!
To prawda wyszła wrecza ksamitna 🙂
Mam nadzieję że będzie smakować 🙂
Ja z racji obecności w domu 3 latka jem dość często ale zbyt monotonie i mam zamiar to zmienić 🙂